Naar overzicht
 • TU Noord
 • TU Noord
 • TU Noord
 • TU Noord

TU Noord

DELFT | TU-wijk

Aantal woningen : 900

Over dit project

DUWO, de Gemeente Delft en de TU Delft realiseerden tussen 2008 en 2017 een campus in TU-Noord. Daarbij werden vier grote complexen herontwikkeld of nieuw gebouwd, waaronder als laatste het International Student House met 332 studentenwoningen. Het totale project biedt woningen voor ca. 900 studenten. Het werd uitgevoerd om bij te dragen aan de gezamenlijke ambitie van gemeente, universiteit en studentenhuisvester om voor 2023 5.000 studentenwoningen in Delft te realiseren.

Het TU-Noordgebied kwam rond de eeuwwisseling in handen van DUWO. De monumentale, oude TU-gebouwen op het terrein – voor het merendeel rijksmonument – waren op dat moment verlaten en toe aan een nieuwe functie. De TU Delft was in voorgaande decennia verhuisd naar zuidelijker gelegen nieuwbouw. DUWO begon in 2005 aan een grootscheepse herontwikkeling van TU-Noord tot studentenhuisvesting. Vanaf 2008 werden vier grote complexen gerenoveerd, herontwikkeld en/of nieuw gebouwd, te weten:

 • Michiel de Ruyterweg/De Vries van Heijstplantsoen (voormalig Laboratorium voor Analytische Scheikunde met achterliggende nieuwbouw van 350 studentenwoningen), opgeleverd in 2012
 • Mijnbouwplein 11 (voormalig Laboratorium voor Technische Fysica, nu ruim 150 studentenwoningen), opgeleverd in 2011.
 • Kanaalweg 3a (voorheen 2b, voormalig Laboratorium voor Toegepaste Natuurkunde en Elektrotechniek, nu bijna 50 PhD-woningen en hoofdkantoor van DUWO), opgeleverd in 2016.
 • International Student House (nieuwbouw, ruim 330 woningen, bedrijfsruimte en common room aan de Prof. Schermerhornstraat + het naastgelegen voormalig Geodesiegebouw Kanaalweg 4 met 13 verenigingen van internationale studenten en bedrijfsruimte), opgeleverd in 2016.

In 2017 werd de volledige TU-Noordcampus officieel geopend door de Delftse burgemeester Marja van Bijsterveldt.

De TU-Noordcampus in de pers:

https://www.delta.tudelft.nl/article/wonen-een-sprookjesvilla

https://www.architectuur.nl/kennis/projectanalyse/nieuwe-campus-tu-noord-delft/

De woningen

Omdat in het gebied qua karakter zeer verschillende gebouwen staan – rijksmonumenten, nieuwbouw, voormalige bedrijfsruimten – zijn ook de studentenwoningen uiterst gevarieerd. In de oude gebouwen veranderden laboratoria, collegezalen, docentenkamers, practicazalen en instrumentengalerijen in fraaie woningen, die bijna allemaal anders zijn en waarin veel oude elementen konden worden gehandhaafd. Niet verwonderlijk dat de meeste studenten er dolgraag willen wonen. De woningen in de herontwikkelde oude gebouwen zijn te vinden in Mijnbouwplein 11, aan de Kanaalweg 3a en in klein deel van de Michiel de Ruyterweg (De Vries van Heijstplantsoen).

Het grootste deel van de Michiel de Ruyterweg is nieuwbouw, met zelfstandige en onzelfstandige éénkamerwoningen. Het International Student House aan de Prof. Schermerhornstraat bestaat uit nieuwbouw met  moderne studio’s. In het achtergelegen (rijksmonument) Kanaalweg 4 zitten geen woningen, maar verenigingen van buitenlandse studenten en verschillende hightech bedrijven.

Voorzieningen

In alle complexen zijn er fietsenbergingen en wasserettes. De Michiel de Ruyterweg heeft op het binnenterrein een groot gemeenschappelijk terras. Het International Student House heeft een zeer ruime gemeenschappelijke ruimte voor het sociale gebeuren, een terras voor de deur en een grote botanische tuin aan de achterkant. Onderin zit een filiaal van Mooie Boules.

Omgeving

De TU-Noordcampus ligt aan de rand van het historische centrum van Delft. Bewoners hoven alleen even de St. Sebastiaansbrug over om bij de winkels, supermarkten, café’s, bioscoop en theater te komen. Met vijf minuten ben je met de fiets bij de faculteiten. Ook openbaar vervoer is in de buurt (bussen, tram). Het Centraal Station is tien minuten lopen of vijf minuten fietsen. Maar op de TU-Noordcampus is genoeg te doen: Mooie Boules is al genoemd. Verder ligt naast de Sebastiaansbrug het Vakwerkhuis, een verbouwd monumentaal ketelhuis, waarin nu een café en multifunctionele werkruimten en -plekken zitten. Er kan worden geborreld, geluncht en gewerkt. Er is ook een groot tuinterras.

Contracten en huurprijzen

Studenten wonen hier met een campuscontract of via de universiteit met een contract voor University Housing. Aangezien het om 900 woningen met veel verschillende huurprijzen gaat, worden ze hier niet genoemd. In alle gevallen gaat met om betaalbare studentenhuisvesting, in de meeste gevallen met mogelijkheid voor huurtoeslag.  

Ontwerp en bouw

Bij het totale project waren uiteraard zeer veel architecten, bouwers en andere uitvoerende partijen betrokken. Architecten en bouwers van de laatste fase in de herontwikkeling waren: DP6, Schakel en Schrale en DWA voor Kanaalweg 3a en Cepezed en Waal voor Prof. Schermerhornstraat en ISH.

De video hieronder biedt een kijkje in het laatst opgeleverde complex, het International Student House aan de Prof. Schermerhornstraat.

 


Kenmerken


Algemeen

 • Wijk TU-wijk
 • Plaats DELFT

Kenmerken

 • Woningtype Studentenwoningen
 • Aantal woningen 900
 • Doelgroep Studenten

Planning

 • Start bouw 2008
 • Datum van oplevering 2017
 • Partijen

 • Projectopzichter Buro Lubbers
 • Eigenaar DUWO
 • Locatie op kaart