De Meelfabriek: Looiersplein en Waardgracht

Leestijd: 3 min

Op een bijzondere locatie in Leiden staan 58 ruime woningen voor studenten en promovendi: De Meelfabriek. Op dit voormalige industriële complex begon DUWO in 2016 met de nieuwbouw van de woningen. Eind 2018 kon het complex worden geopend.  

De woningen 

Het complex bestaat uit twee blokken woningen, aan het Looiersplein en de Waardgracht. Daarin zitten vooral driekamerappartementen (52). Verder zijn er enkele studio’s, tweekamerappartementen en zelfs een vierkamerappartement. Ze hebben alle eigen keuken, badkamer en toilet voor het merendeel ook een eigen berging. Bewoners kunnen ook een parkeerplaats huren. De woningen zijn wat luxer dan de meeste andere studentenhuisvesting. Omdat het meerkamerappartementen zijn, kun je er ook als stel of met huisgenoten wonen. 

Voorzieningen 

  • Berging (bij de meeste woningen) 

  • Enkellaagse parkeerkelder 

Omgeving 

De Meelfabriek is in Leiden welbekend. Het terrein met industrieel erfgoed ligt aan de rand van de historische binnenstad. Ooit stond hier een van de grootste meelfabrieken van het land. Sinds enkele jaren wordt het terrein  herontwikkeld tot een levendig gebied waar je kunt wonen, werken en ontspannen en met een mix van oude en nieuwe gebouwen. Zo worden bijvoorbeeld het oude monumentale meelpakhuis, het molengebouw en het riffellokaal omgebouwd tot luxe woningen en komt er in het voormalige silogebouw een hotel. Ook is er ruimte voor bedrijven, winkeltjes, workshops en horeca.  

In 2021 wordt bovendien gewerkt aan de inrichting van de mooie Meelfabriek Tuin (ontworpen door de bekende landschapsarchitect Piet Oudolf), waar je heen kunt voor rust en groen. De appartementen kijken aan één kant ook uit op deze tuin. Als bruisend middelpunt van het Meelfabriekterrein wordt bovendien het autoluwe Plein aangelegd. 

Duurzaamheid 

Bij de herontwikkeling van de Meelfabriek bestaat veel aandacht voor duurzame maatregelen. Ze zijn in het hele project terug te vinden (in op en aan gebouwen, op en onder de grond). Daarnaast worden zeer veel materialen uit de oude rijksmonumenten hergebruikt. 

Ontwerp en bouw 

De woningen werden ontworpen door Splinter Architecten. De bouw werd uitgevoerd door Van der Wiel Bouw.   

Contract en huurprijzen 

Bij deze woningen krijg je een campuscontract. De huurprijzen zijn relatief laag voor dergelijke woningen, maar hoger dan voor gewone studentenwoningen. Zo variëren de woningen aan de Waardgracht in huurprijs van 408 tot 773 euro en die aan het Looiersplein van 674 tot 703 euro per maand. De huurprijzen hangen uiteraard af van de soort woning (studio of meerkamerappartement). Vanaf 23 jaar kun je voor deze woningen huurtoeslag aanvragen. 

Reageren 

Als een woning in de Meelfabriek beschikbaar komt, wordt die geadverteerd op aanbodplatform ROOM (waar onder meer alle DUWO-woningen worden aangeboden). Om te kunnen reageren moet je staan ingeschreven bij ROOM. Woningen worden hier toegewezen op basis van inschrijfduur. 

Algemeen 

  • Wijk: Leiden 

  • Plaats: Leiden 

Kenmerken 

  • Woningtype: meerkamerwoning en studio 

  • Aantal woningen: 58 

  • Doelgroep: promovendi en studenten

Algemeen

Plaats
LEIDEN

Kenmerken

Aantal woningen
58

Planning

Status
Opgeleverd

Aannemer

Aannemer
Van der Wiel Bouw
Website
http://www.vanderwielbouw.nl/

Architect

Architect
Splinter Architecten
Website
http://www.splinterarchitecten.nl/
Terug naar overzicht