Sluisbuurt

Leestijd: 4 min

 

 

DUWO begint in mei 2023 met nieuwbouw van studenten- en jongerenhuisvesting in de Sluisbuurt in Amsterdam. In deze splinternieuwe woonwijk aan het IJ komen twee gebouwen met 767 woningen voor studenten en jongeren. Studenten en jongeren zullen hier op aparte verdiepingen komen te wonen. Net als in sommige andere complexen van DUWO worden de gemeenschappelijke voorzieningen sterk gericht op ontmoetingen en interactie tussen bewoners.

De nieuwbouw van DUWO is een van de eerste projecten die in de nieuwe wijk worden ontwikkeld.   

De woningen

De woningen worden voor het overgrote deel kleine zelfstandige woningen: zogenaamde studettes. Ze hebben elk een eigen voordeur, keuken, badkamer en wc) en krijgen een oppervlakte van ca 21 m2. Daarnaast zijn er enkele studentengroepswoningen.

Voorzieningen

Beide gebouwen krijgen common rooms. Eén van 200 m2 in het ene gebouw en twee van 200 en 100 m2 in het andere. Het is de bedoeling dat ook de toekomstige buurtbewoners daar kunnen aanschuiven. Alle common rooms worden voorzien van keukenvoorzieningen, zodat je er straks bijvoorbeeld gezamenlijk kunt koken. Bij een van beide gebouwen komt er op de begane grond bovendien ruim 350 m2 aan commerciële ruimte. De invulling daarvan is nog niet bekend (maar denk aan bijvoorbeeld een koffietentje, cafeetje, snackbar, fietsenmaker e.d.).

Om het ook in snikhete zomers comfortabel te houden, worden de gebouwen voorzien van koeling.

Veiligheid

De gebouwen worden toegankelijk vanaf de openbare weg of een aansluitend terrein. Het binnenterrein kan in de avonduren afgesloten worden en de toegang krijgt een elektronisch sluitsysteem.  

Omgeving

De nieuwe Amsterdamse wijk Sluisbuurt wordt gebouwd op de kop van Zeeburgereiland in het IJ. In de buurt komt de nieuwbouw van Hogeschool Inholland. De wijk zelf bestaat uit drie delen. Het hart ervan wordt gevormd door het Waterbassin met daaromheen een wandelgebied en een plein met winkels, café’s, restaurants, de Hogeschool Inholland en voorzieningen voor de wijk. Op de dijken bij het Sluispark valt straks te wandelen en is er uitzicht op het IJ. De openbare ruimte in de Sluisbuurt wordt in het algemeen ingericht op wandelen, fietsen en sporten. En als de zon schijnt, kun je er ieder straaltje van meepikken, want de stoepen aan de zonzijde worden ruimer gemaakt.

De Sluisbuurt is in ieder geval bereikbaar via de IJtram en een toekomstige fietsverbinding richting centrum. De komende jaren wordt het aantal OV-verbindingen verder uitgebreid, evenals de bereikbaarheid per auto en fiets. Vanaf de nieuwe studenten- en jongerencomplexen rijdt IJtram lijn 26 in tien minuten naar het Centraal Station. Lopend ben je in tien minuten in de gezellige Indische buurt.  

Duurzaamheid

De Sluisbuurt wordt een bijzondere wijk, waarin zeer veel aandacht wordt gegeven aan duurzaamheid, natuur en ecologie. Alle gebouwen zullen voldoen aan strenge duurzaamheidseisen en al tijdens de bouw wordt rekening gehouden met eventueel hergebruik in de toekomst. Ook krijgt de bebouwing bijvoorbeeld nestkasten voor vogels en/of groene gevels en daken tegen hittestress. In het algemeen komt er veel groen in de wijk. Bij de aanleg wordt gezorgd dat de wijk straks extreme regenbuien zo goed mogelijk kan weerstaan. Autoluwe straten dragen eveneens bij aan een prettig woon- en leefklimaat.

Verwarming en afvalverwijdering worden uiterst duurzaam. Er komt een ondergronds systeem voor afvaltransport. De wijk krijgt geen aardgasaansluitingen, maar wordt aangesloten op stadswarmte, waarbij  restwarmte uit het Oostelijk Havengebied voor warm water en verwarming van je huis gaat zorgen.

Ontwerp en bouw

Het ontwerp van de studenten- en jongerenhuisvesting is van MEI Architecten. De bouwer is BAM woningbouw Noord-West. Op 31 mei 2023 wordt de eerste paal geslagen. Het eerst gebouw wordt in ca twee jaar gebouwd en kan daarmee vanaf mei/ juni 2025 worden bewoond. De bouw van het tweede gebouw duurt een halfjaartje langer. De verwachting is dat bewoners hier in het najaar van 2025 terecht kunnen.

Contract en huurprijzen

Ook de huurprijzen van de woningen zijn nog niet bekend. Zo gauw dat het geval is, kun je ze hier vinden. De studentenwoningen zullen in elk geval worden verhuurd met het bekende campuscontract.

Reageren

Reageren op deze woningen is nog niet mogelijk. De studentenwoningen zullen twee maanden voor oplevering worden aangeboden op aanbodplatform ROOM. Van de jongerenwoningen is nog niet bekend hoe en waar ze zullen worden aangeboden.

Algemeen

Plaats
AMSTERDAM

Kenmerken

Aantal woningen
767

Planning

Status
In aanbouw
Terug naar overzicht