Oudemanhuispoort

Leestijd: 4 min

80 kamers in prachtig monument, hartje centrum Amsterdam!

De Oudemanhuispoort, een fraai historisch pand in het centrum, bood voorheen onderdak aan de rechtenfaculteit van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Momenteel wordt een deel ervan gebruikt nog gebruikt voor onderwijsdoeleinden. De universiteit heeft onlangs besloten om het overige deel tijdelijk te bestemmen voor studentenhuisvesting. Dankzij de inmiddels verleende omgevingsvergunning is DUWO inmiddels aan de slag gegaan met de ombouw tot studentenkamers. Vanaf 2021 wordt het complex opnieuw verbouwd en weer door de universiteit betrokken.

Het monumentale gebouw ligt op een prachtige locatie, in het hart van Amsterdam aan de gracht. Alles wat het stadsleven leuk maakt is in de directe omgeving te vinden: cafés, restaurants, winkels, theater en bioscoop. Het bruisende hart van Nederland.

De 80 kamers hebben verschillende oppervlaktes, van 10 tot 44 vierkante meter. Het worden betaalbare studentenkamers, met een huur van gemiddeld 340 euro exclusief servicekosten. De huur is uiteraard afhankelijk van de grootte van de kamers. Er komt gemeenschappelijk sanitair en gemeenschappelijke keukens.

Naast de UvA zijn andere onderwijsinstellingen op loopafstand, of met het openbaar vervoer goed bereikbaar. Tram en metrolijnen in de omgeving, zowel de Oostlijn als de net geopende Noord-zuidlijn hebben stations in de buurt.

Geschiedenis

In 1880 werden de gebouwen in gebruik genomen door de Universiteit van Amsterdam. In 1891 werd een aula aan het complex toegevoegd. In 1920 begon een ingrijpende verbouwing van een deel van de gebouwen. In 1927 kwam een nieuw gebouw voor de universiteit gereed, ontworpen door P.L. Marnette. Dit deel van het complex, dat onder meer collegezalen bevat, is toegankelijk vanuit het binnenplein. Met name de nieuwe gevel aan de Kloveniersburgwal vertoont kenmerken van de Amsterdamse School en heeft aan dit deel de bijnaam "de schaats" opgeleverd.

Sinds 1960 is het gebouw grondig gerenoveerd onder leiding van de architecten J. Leupen en H. in 't Hoen. Er werden onder andere nieuwe collegezalen toegevoegd, waarvoor de aula uit 1891 werd gesloopt. In 1998 werd er door de architect Francine Houben, van Mecanoo, een masterplan gemaakt voor toekomstig gebruik.

Woningen

Het is een monumentaal pand. In de kamers mag je niet boren en spijkeren. Het zijn allemaal onzelfstandige woningen waarbij je de douche, toilet en keuken met meerdere mensen deelt. Met hoeveel mensen je de voorzieningen deelt, hangt af van de eenheid. Dit aantal varieert. Er zijn eenheden van 19 tot 27 personen

Doordat het een oud charmant onderwijsgebouw is, dat tijdelijk voor studentenhuisvesting gebruikt wordt, zijn een aantal faciliteiten niet zoals wij dat normaal in onze studentenhuisvesting hebben. Er zullen beperkingen zijn op hoeveel elektrische apparaten zijn die je kunt gebruiken en je kunt niet onbeperkt onder de douche staan. Meer informatie hierover volgt nog. Als je dat niet erg vindt, dan biedt het Oudemanhuispoort je de mogelijkheid om tijdelijk op een hele bijzondere plek in het hart van Amsterdam te wonen.

Buurt en voorzieningen

In wat voor omgeving ligt het gebouw? Het monumentale gebouw ligt op een prachtige locatie; gelegen in het hart van Amsterdam centrum aan de gracht met alles wat het stadsleven leuk maakt in de directe omgeving: cafés, restaurants, winkels, theater en bioscoop. Het is een gezellige drukke wijk met een gemengde bevolking.

Contract en huurprijs

Ben je nog voltijd student? Dan ga je bij DUWO huren met een campuscontract. We bieden 80 kamers aan via advertenties via ROOM.nl

De bruto huurprijs zal gemiddeld € 340,- (onder voorbehoud) bedragen. Dit is de huurprijs exclusief de servicekosten.

Beschikbaarheid (onder voorbehoud)
De verwachting is dat de woningen tussen half en eind oktober op ROOM.nl geadverteerd gaan worden. De planning is dat de kamers in december klaar zijn. Er zal ook een kijkdag plaatsvinden. Wanneer is nog niet bekend omdat er nog volop gewerkt wordt.

Algemeen

Plaats
AMSTERDAM

Kenmerken

Woningtype
Studentenwoningen
Aantal woningen
80

Planning

Status
Opgeleverd
Terug naar overzicht