De Vest

Leestijd: 3 min

In Haarlem staan 82 splinternieuwe studentenwoningen van DUWO: De Vest. Ze zijn sinds eind 2022 bewoond en worden op 13 april 2023 feestelijk geopend. De woningen zitten in het gebouw van het voormalige Huis van Bewaring De Vest, op het terrein van de vroegere strafgevangenis De Koepel. De studentenhuisvesting in De Vest is onderdeel van de totale herontwikkeling van de oude gevangenisgebouwen en het gebied eromheen. Daarbij zijn ook andere partijen betrokken.

De woningen

De Vest heeft zelfstandige woningen, waaronder zes tweekamerwoningen. Je hebt er dus een eigen keukentje, badkamer en toilet. De oppervlakte van de woningen loopt uiteen van 21 tot 39 m2. De woningen zijn gestoffeerd (gordijnen en vloerbedekking) en gemeubileerd met bed, bureau, linnenkast en zitmeubel. Daar hoef je dus niet meer zelf voor te zorgen. Omdat De Vest een monumentaal historisch gebouw is, hebben veel woningen mooie oude details: bogen, fraaie deur- en raamlijsten, hoge plafonds e.d. Ook de gang van het vroegere cellencomplex, waaraan de woningen liggen, is prachtig gerestaureerd.

Voorzieningen

  • Wasserette;
  • Klimaatinstallatie die voor zowel warmte als koeling zorgt;
  • Beheerdersruimte.

Omgeving

In De Vest woon je op een bijzondere plek in Haarlem. Het gebouw zelf, het voormalige Huis van Bewaring op het  Koepelterrein, deed nog tot 2016 als strafgevangenis dienst. Iedereen in Haarlem kent deze koepelgevangenis. Het gaat om een rijksmonument, gebouwd tussen 1899 en 1901. Er zijn maar drie koepelgevangenissen in Nederland. De andere twee staan in Breda en Arnhem. Ze zien er iconisch uit met hun enorme koepel. Geen wonder dus dat er plannen voor herontwikkeling kwamen toen de Haarlemse gevangenis niet langer als zodanig werd gebruikt. De verbouwing is met zoveel mogelijk behoud van het historische interieur uitgevoerd.

In en rond de vernieuwde Koepel is (straks) van alles te doen. Zo verzorgt de hogeschool Haarlem Campus inmiddels onderwijs in de Koepel en is er in hetzelfde gebouw ook een bioscoop, de Filmkoepel (met zes zalen en 600 stoelen). De Koepel zelf is openbaar toegankelijk en biedt veel functies en activiteiten, zoals bijvoorbeeld een café, werkplekken (voor ondernemers), workshops, leescafé, markten (onder meer vintage kleding), trainingsstudio en kunstexposities.

De Vest is niet de enige studentenhuisvesting op het Koepelterrein. DUWO werkt ook nog aan een nieuwbouwplan voor 165 woningen. Wanneer daarmee wordt begonnen is nog niet bekend. Behalve studentenwoningen worden rond de oude gevangenis 100 jongerenwoningen door woningcorporatie Elan gebouwd.

De Koepel opende begin 2022 de deuren voor publiek en is inmiddels een gezellige, levendige, toegankelijke plek, waar je iedereen tegenkomt: veel andere studenten, jonge ondernemers, Haarlemmers, toeristen enzovoort.

De Koepel ligt vlak bij het centrum van Haarlem. Via de Catharijnebrug over het Spaarne fiets je er in drie minuten naartoe. Naar Station Haarlem is het vier minuten.

Ontwerp en bouw

Het ontwerp voor de studentenwoningen in De Vest is van Architectenbureau J. van Stigt BV uit Amsterdam.

De verbouwing werdt uitgevoerd door HBB uit Heemstede.

Duurzaamheid

  • Gasloos;
  • Zonnepanelen op het dak voor warmwatervoorziening;
  • Minimaal materiaalgebruik tijdens de bouw;
  • Goede isolatie.

Contract en huurprijzen

De woningen in De Vest worden uitsluitend verhuurd via hogeschool Haarlem Campus (Haarlem Institute for Higher Education). Bewoners krijgen een contract via DUWO University Housing. De woningen zijn bedoeld voor studenten van 23 jaar en ouder en komen voor huurtoeslag in aanmerking. De kale huurprijs is – na aftrek van huurtoeslag – 618 euro.

FAQ’s

Hoe kan ik op deze woningen reageren?

De woningen in De Vest worden niet op aanbodplatform ROOM aangeboden, omdat ze worden verhuurd via de onderwijsinstelling. Je kunt dus niet op ROOM op deze woningen reageren. Ze worden toegewezen door de  hogeschool Haarlem Campus.  

Algemeen

Plaats
HAARLEM

Kenmerken

Woningtype
Studentenwoningen
Aantal woningen
82

Planning

Status
Opgeleverd
Terug naar overzicht