Geen objecten gevonden

Over dit project

DUWO realiseert vanaf september 2021 studentenwoningen op het terrein van de vroegere strafgevangenis De Koepel in Haarlem. Het gaat om 82 woningen in het gebouw van het voormalige Huis van Bewaring De Vest dat  ook op het terrein staat. Het plan voor de studentenwoningen is onderdeel van de totale herontwikkeling van de oude gevangenisgebouwen en het gebied eromheen. Daarbij zijn ook andere partijen betrokken.

Tot en met juli 2021 werd voorbereidend sloopwerk verricht in De Vest. De oplevering van de woningen wordt in juli 2022 verwacht. De verwachting is dat er eind 2022 studenten kunnen wonen.

 

De woningen

In De Vest komen zelfstandige woningen, waaronder zes tweekamerwoningen. Je hebt er dus een eigen keuken, badkamer en toilet. De oppervlakte van de woningen loopt uiteen van 21 tot 39 m2. De woningen zijn gestoffeerd (gordijnen en vloerbedekking). Daar hoef je dus niet zelf voor te zorgen.

 

Voorzieningen

  • Wasserette;
  • Klimaatinstallatie die voor zowel warmte als koeling zorgt;
  • Beheerdersruimte.

Omgeving

In De Vest woon je op een bijzondere plek in Haarlem. Het gebouw zelf is het voormalige Huis van Bewaring op het  terrein van De Koepel, die tot 2016 als strafgevangenis dienst deed. Iedereen in Haarlem kent deze koepelgevangenis. Het gaat om een rijksmonument, gebouwd tussen 1899 en 1901. Er zijn maar drie koepelgevangenissen in Nederland. De andere twee staan in Breda en Arnhem. Ze zien er iconisch uit met hun enorme koepel. Geen wonder dus dat er plannen voor herontwikkeling kwamen toen de Haarlemse gevangenis niet langer als zodanig werd gebruikt. De verbouwing daarvoor is al gaande. Dat gebeurt met zoveel mogelijk behoud van het historische interieur. Behalve herontwikkeling van bestaande gebouwen komt er ook nieuwbouw.

In en rond de vernieuwde Koepel is straks van alles te doen. Zo komen er onder meer een university college, een bioscoop, horeca, werkplekken, ruimte voor workshops en groen. De Koepel zelf wordt openbaar toegankelijk en krijgt een leescafé en een klein museum. Het museum is gewijd aan verzetsstrijdster Hannie Schaft, die in de Tweede Wereldoorlog voorafgaand aan haar executie door de Duitsers werd gedetineerd in De Vest. Hannie Schaft is voor veel mensen ook bekend als de hoofdpersoon uit de film ‘Het meisje met het rode haar’ (Ben Verbong, 1981).

De Vest is niet de enige studentenhuisvesting die bij de Koepelgevangenis komt. DUWO werkt ook nog aan een nieuwbouwplan voor 165 woningen op het terrein. Wanneer daarmee wordt begonnen is nog niet bekend. Behalve studentenwoningen worden rond de oude gevangenis 100 jongerenwoningen door woningcorporatie Elan gebouwd.

Alles bijeen wordt het Koepelterrein dus straks een gezellige, levendige, toegankelijke plek, waar je iedereen tegenkomt: veel andere studenten, jonge ondernemers, Haarlemmers, toeristen enzovoort. De verwachting is dat alles medio 2024 klaar is.

De Koepel ligt vlak bij het centrum van Haarlem. Via de Catharijnebrug over het Spaarne fiets je er in drie minuten naartoe. Naar Station Haarlem is het vier minuten.

 

Ontwerp en bouw

Het ontwerp voor de studentenwoningen in De Vest is van Architectenbureau J. van Stigt BV uit Amsterdam.

De verbouwing wordt uitgevoerd door HBB uit Heemstede.

 

Duurzaamheid

  • Gasloos;
  • Zonnepanelen op het dak voor warmwatervoorziening;
  • Minimaal materiaalgebruik tijdens de bouw;
  • Goede isolatie.

 

Contract en huurprijzen

Zoals in alle studentenwoningen van DUWO, krijg je hier een campushuurcontract. Dat houdt in dat je hier je hele studie kunt wonen, maar zes maanden na afstuderen naar een andere woning moet verhuizen.

De huurprijzen zijn op dit moment nog niet bekend, maar zullen in elk geval betaalbaar voor studenten zijn. Voor alle woningen is huurtoeslag mogelijk.


Algemeen

  • Plaats HAARLEM

Kenmerken

  • Woningtype Studentenwoningen
  • Aantal woningen 82