Wint Delft of Leiden de Student Energy Race?

28-04-2015

De Student Energy Race tussen zes Delftse en zes Leidse studentenhuizen is gewonnen door Herengracht 41-43 in Leiden, dat 57 procent aan stroom en gas bespaarde. Gemiddeld bespaarden de twaalf deelnemende huizen 38 procent. Studentenhuisvester DUWO reikte donderdag 23 april de hoofdprijs aan de winnaar uit tijdens een eindfeest in Leiden.

De energiebesparingswedstrijd tussen studentenhuizen werd het afgelopen half jaar voor de derde keer gehouden. Voor het eerst deed dit keer ook Delft mee. De succesvolle race liep daarmee niet alleen tussen de studentenhuizen onderling, maar ook tussen de twee steden.

Dankzij de nipte overwinning van Herengracht 41-43 werd Leiden de grote winnaar. Het Delftse studentenhuis Voorstraat 76 werd met een besparing van 54 procent een goede tweede. In Delft viel bovendien een andere prijs in de wedstrijd: de winnaar van de Kleinste Voetafdruk (de CO2-uitstoot per jaar) was Spoorsingel 63.

In geld uitgedrukt bespaarden de 186 studenten in de twaalf huizen tijdens de race ruim 28.000 euro, gemiddeld 154 euro per persoon. De studenten in het winnende huis bespaarden per persoon 275 euro.

De deelnemende huizen in Leiden waren dit keer: Peterskerkhof 4c, Herengracht 41-43, Hogewoerd 53, Hooigracht 11-13, Houtstraat 3 en Oude Singel 68. In Delft deden mee: Bagijnhof 17, Oude Delft 11, Paardenmarkt 46, Spoorsingel 63, Voorstraat 42 en Voorstraat 76.

Woonlasten
DUWO begon in 2012 met de Student Energy Race om studenten beter bewust te maken van de kosten en milieueffecten van het gebruik van gas, elektra en water. In studentenhuizen gaat vaak veel  energie verloren door open ramen, langdurig douchen, stroom slurpende apparaten enz.. De hoge energiekosten drukken bovendien zwaar op de woonlasten van studenten. Met de wedstrijden wil DUWO studenten laten zien dat ze zelf veel invloed kunnen uitoefenen op hun (kosten voor) energieverbruik. Al vanaf de eerste Student Energy Race bleek dat succesvol kon worden bespaard.

App
Voor de Student energy Race voorziet DUWO de studentenhuizen van zogenaamde ‘slimme’ energiemeters. De verbruiksgegevens daarvan worden vertaald in overzichtelijke grafieken en statistieken, zichtbaar gemaakt op een website en via een app op de smartphone. Op deze manier krijgen de bewoners realtime inzicht in hun eigen energiegedrag. De deelnemende huizen kunnen bovendien elkaars verbruik zien, wat het wedstrijdelement nog versterkt.
Voorafgaand aan de wedstrijd krijgen de deelnemers een workshop en een pakket met energiebesparende artikelen, zoals spaarlampen, een calculator en stekkers met energiemeter. De competitie loopt telkens een half jaar. Elke maand is er een centraal energiethema ( elektrische apparaten, verlichting, verwarming, warm water en koken, wassen en drogen). Per e-mail ontvangen de studentenhuizen doorlopend energietips. Maandelijks zijn kleinere prijzen te winnen en aan het eind is er een hoofdprijs. Zo gingen de maandprijzen afgelopen maart naar Voorstraat 42 in Delft en Pieterskerkhof 4c in Leiden.

 
Deel deze pagina