Krijgt Het Vliegend Paert straks Le Comteprijs?

20-04-2017

Een bijzondere gevelsteen met gevleugeld paard op een historisch studentenhuis in Delft is genomineerd voor de Le Comteprijs 2016 van het genootschap Delfia Batavorum. De steen hangt sinds vorig jaar zomer op de gevel van Koornmarkt 79.

Koornmarkt 79 is een van de drie fraaie historische panden aan de Koornmarkt in Delft, die sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw een groot studentencomplex voor 54 studenten vormen. Nummer 79 is het middelste huis. Met de plaatsing van de gevelsteen kreeg het pand zijn oude naam weer terug. De steen laat een gevleugeld paard zien en vermeldt de vroegere, overgeleverde, naam van het huis: ‘Het Vliegend Paert’.

Klein maar fijn
Het historisch genootschap Delfia Batavorum reikt jaarlijks de Le Comteprijs uit, bedoeld voor de beste verfraaiing van het Delftse stadsbeeld. Dat kan zijn voor een restauratie of een verbouwing van een monument, maar ook voor het plaatsen van bijvoorbeeld een beeld of een stoephek, het aanbrengen van een muurschildering, een winkelpui, gevelsteen of gevelreclame. De verfraaiing moet op een of andere manier aan de Delftse historie refereren, ook recente historie. Zo kan ook  iets nieuws in de naoorloogse buitenwijken in aanmerking komen. Tevens moet de verfraaiing zijn aangebracht in het jaar waarover de prijs wordt uitgereikt.
Volgens het genootschap is de gevelsteen op Koornmarkt 79 in de context van de geschiedenis van de Le Comteprijs een klassieke verfraaiing te noemen: vooral in het verleden werden dit soort objecten vaak aangemeld. Klein maar fijn, volgens het genootschap. Het gaat immers om het verder verfraaien van een op zich al mooi gebouw.
Voor 2016 zijn er 16 nominaties voor de prijs. Die bestaat uit een speciaal daarvoor ontworpen Delftsblauw bord en wordt  uitgereikt tijdens de algemene ledenvergadering van Delfia Batavorum, doorgaans in mei.
Bij die gelegenheid wordt ook de 'Delft op Zondag Publieksprijs' bekendgemaakt. Die wordt toegekend aan de verfraaiing die in de ogen van de lezers van het huis-aan-huisblad Delft op Zondag het meest geslaagd is.

 
Deel deze pagina