DUWO gaat eerste ‘all electric’ studentencomplex bouwen

12-03-2018

DUWO gaat in Deventer het eerste ‘all electric’ studentencomplex bouwen. Het gaat om een studentenflat met 139 woningen in het Deventer Havenkwartier. De gemeente en DUWO kwamen vorige week tot overeenstemming; eind maart wordt het contract met de gemeente ondertekend. De aanvraag voor de omgevingsvergunning gaat deze maand de deur uit. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de studenten er eind volgend jaar al wonen.

In het nieuwe complex komen 132 studio’s van 24m2, twee studettes van 19m2 en vijf tweekamerappartementen van 40m2 over zes woonlagen. Het gaat om zelfstandige woningen (eigen keuken, douche en toilet). Verder zijn er een common room, een wasserette en een inpandige fietsenstalling. Alle woningen zijn betaalbaar voor studenten. De kale huren liggen rond de 400 euro (en ca. 500 voor de tweekamerappartementen), waarbij huurtoeslag mogelijk is.

De locatie, het Havenkwartier, is voor studenten een leuke plek om te wonen. Het gaat om een 100 jaar oud voormalig binnenhavengebied (vlak bij de Saxion Hogeschool), waar al geruime tijd een herontwikkeling aan de gang is. In de oude havengebouwen zitten onder meer creatieve ondernemers en een goedlopende foodcourt en in het hele gebied is veel te doen op het gebied van kunst, cultuur en horeca.

Toekomst-proof

Het studentencomplex in het Havenkwartier wordt toekomst-proof gebouwd (met het oog op de aanstaande energietransitie, waarbij Nederland overgaat naar aardgasvrij). Het complex in Deventer krijgt een dak met zonnepanelen, de huurders gaan elektrisch koken en ook alle verwarming gebeurt elektrisch. Zo worden de binnenruimten  verwarmd met een speciale vloerverwarming, waarbij water met lage temperatuur door leidingen in de kern van de betonnen vloeren wordt gepompt (zogenoemde betonkernactivering). De warmte zelf wordt opgewekt met elektrische warmtepompen. Voor bijverwarming van de kamers worden conventionele elektrische verwarmingsapparaten aan de muur gebruikt. Ook het tapwater wordt verwarmd via warmtepompen en opgeslagen in boilers op de verdiepingen. Dankzij al deze duurzame voorzieningen is de nieuwe studentenflat volledig CO2-neutraal en straks bij oplevering in het bezit van de energie-index A.

De bouw van het complex begint in de zomer. Het ontwerp is Te Kiefte en de bouw wordt uitgevoerd door Plegt-Vos Bouwgroep.

 
Deel deze pagina