Delft beste studentenkamerstad 2017

12-07-2017

De gemeente Delft ontving op dinsdag 11 juli de prijs voor de beste studentenkamerstad 2017. Naast de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en Vastgoed Belang nam ook Kences plaats in de jury. De LSVb heeft de prijs uitgereikt aan de Delftse wethouder economie, cultuur en ruimtelijke ordening, Ferrie Förster. Voorzitter van de LSVb, Tariq Sewbaransingh: “Gemeenten spelen een sleutelrol in het oplossen van het nijpende kamertekort in de studentensteden. Wij zijn blij dat de gemeente Delft zich inspant voor meer betaalbare studentenhuisvesting.”. Förster nam de prijs in ontvangst in het nog te openen International Student House (ISH) van DUWO, met 332 gloednieuwe studentenkamers.

Wethouder Ferrie Förster (Gemeene Delft) ontvangt de prijs uit handen van Pieter ten Broeke namens de LSVb.

De gemeente Delft is in vrijwel alle opzichten een voorbeeld. De gemeente doet bijvoorbeeld veel aan het veranderen van kantoorruimte in studentenwoningen. Ook de projecten die de gemeente initieert, waarbij studenten samenwonen met statushouders of ouderen, springen in het oog.
Delftse wethouder Ferrie Förster: “De gemeente Delft streeft al jaren naar goede studentenhuisvesting op verschillende locaties in de stad. Van kleinschalig in de binnenstad tot grootschalig in omgebouwde kantoren of prachtige nieuwbouwcomplexen op de campus, Delft realiseert dat in samenwerking met haar partners. Samenwerking is het toverwoord. Het heeft er in Delft toe geleid dat we in de afgelopen jaren duizenden studentenwoningen hebben gerealiseerd. De toename van het aantal studenten door de groei van onze TU Delft blijft in de pas lopen met de ontwikkelingen in de stad. De komende jaren blijven we bijbouwen.”

Leiden en Nijmegen behaalden de tweede en derde plaats. Opvallend zijn de lage scores voor de gemeenten Utrecht en Rotterdam. Deze gemeenten voeren een beleid dat de komst van nieuwe studentenwoningen juist beperkt, doordat het bijvoorbeeld verkamering van kantoorruimte belemmert. De LSVb hoopt dat deze prijs voor gemeenten een aansporing is om kritisch te kijken naar het beleid rondom studentenhuisvesting.

Gemeenten hebben op landelijk niveau toegezegd om met hun beleid zoveel mogelijk te willen bijdragen aan het terugdringen van het kamertekort. Het tekort is landelijk opgelopen tot bijna 40.000 studentenkamers. Met de nieuwe prijs wil de LSVb inventariseren in hoeverre gemeenten hun belofte waarmaken. Ook is het de bedoeling dat gemeenten van elkaar kunnen leren.

Het juryrapport 'Beste studentenkamerstad 2017' is via deze link te downloaden.

 
Deel deze pagina