Welkom Over DUWO DUWO Nieuws Het laatste nieuws

Zo vind je een studentenkamer in Nederland als buitenlandse student

Leestijd: 3 min

Leuk, je gaat studeren in Nederland! Maar hoe kom je aan een studentenwoning? Als buitenlandse student heb je in Nederland een aantal opties om aan een nieuwe woning te komen. En omdat die informatie niet altijd makkelijk te vinden is, zetten we alle mogelijkheden hier voor je op een rij.

 

Accommodate

Accommodate kamers zijn (gemeubileerde) kamers die gereserveerd zijn door onderwijsinstellingen en wetenschappelijke instituten voor hun studenten en gasten in Amstelveen, Amsterdam, Delft, Haarlem, Den Haag en Leiden. Je kunt een Accommodate kamer reserveren als je onderwijsinstelling jou daarvoor toestemming heeft gegeven. Aanmeldingen hiervoor gaan via je onderwijsinstelling. Vervolgens is het een ‘first reserved, first served’ systeem.

 

Schrijf je in op ROOM.nl

ROOM.nl is het online platform voor studentenwoningen in Nederland. Verschillende woningaanbieders plaatsen hier hun aanbod online. Je betaalt eenmalig €35 inschrijfgeld om vervolgens 8 jaar lang te kunnen reageren op studentenwoningen. De woningen worden toegewezen op basis van inschrijfduur. Houd er rekening mee dat er een lange wachttijd is. Als buitenlandse student is het handig om je hier alvast in te schrijven als je van plan bent voor een lange periode te blijven, zodat je inschrijfduur opbouwt. Zoek ondertussen verder naar een (tijdelijke) woning via andere kanalen.

 

Instemmingen

Als er een kamer vrijkomt in een studentenhuis of studentenflat, dan mogen de bewoners zelf een nieuwe huisgenoot zoeken. Dit systeem noemen we instemming (ook wel: hospiteren of coöptatie). Via de pagina ‘aanbod instemmingen’ kun je reageren op kamers zonder je ergens voor te registreren. Uiteraard laat je wel contactgegevens achter, zodat je uitgenodigd kan worden voor een kennismakingsavond. Tijdens zo’n avond maken de bewoners kennis met meerdere kandidaten voor de woning. Na afloop beslissen zij welke kandidaat de kamer krijgt.

 

Direct offers

DUWO heeft ook tijdelijke kamers die per direct te huur zijn in Amsterdam, Den Haag en Leiden. Deze kamers worden gemeubileerd opgeleverd en kun je huren voor een kort verblijf van minimaal 15 dagen tot maximaal 12 maanden. Ook in Wageningen bieden we tijdelijke kamers aan. Deze kamers zijn te huur voor minimaal 7 dagen tot maximaal 6 maanden. Het aanbod vind je op onze pagina ‘direct offer’. Dit kan een prima tijdelijke oplossing zijn als je snel een kamer nodig hebt en je nog geen inschrijfduur hebt opgebouwd bij ROOM. Zorg er dan wel voor dat je je alvast inschrijft bij ROOM, zodat je start met het opbouwen van inschrijfduur en je later meer kans maakt op een kamer via dit kanaal.

 

Facebook pages

Tot slot een handige tip: houd Facebookpagina’s als ‘Kamer Community Amsterdam’ of ‘Room in Amsterdam’ in de gaten. Op deze pagina’s worden namelijk regelmatig kamers aangeboden. Wellicht vind je social media je nieuwe plek in Nederland! 

 

Nieuwsoverzicht