Geen objecten gevonden

Zevende Student Energy Race is van start

07-11-2018

Warme sokken en truien aan in de 23 studentenhuizen die sinds begin november meedoen aan de zevende Student Energy Race...

De Student Energy Race werd oorspronkelijk opgezet door DUWO, maar is inmiddels uitgegroeid tot een zeer grote energiebesparingswedstrijd voor studenten, waaraan vijf studentenhuisvesters deelnemen. De wedstrijd is bedoeld om studenten bewust te maken van hun energiegebruik en van de mogelijkheden om daarop flink te besparen. Dat is goed gelukt in alle gelopen races. Daarin werd duidelijk dat studenten prima in staat zijn om duizenden euro’s te besparen op de energierekening van hun studentenhuis. Bovendien slaat de beoogde  bewustwording aan: veel huizen uit eerdere wedstrijden bleken zelfs jaren na hun deelname aan de Student Energy Race nog een fors verminderd energieverbruik te hebben in vergelijking tot ervoor.

Vorig jaar bezuinigde de winnaar, een studentenhuis in Deventer, 57,4% op energie.

Steeds meer

In afgelopen jaren sloten ook andere studentenhuisvesters zich aan bij het initiatief, waardoor de wedstrijd tussen steeds meer huizen en steeds meer steden ging. Inmiddels doen - behalve DUWO - mee: De Key uit Amsterdam, SSH uit Utrecht, SSH& uit Nijmegen en Idealis uit Nijmegen. Ook netwerkorganisatie Studenten voor Morgen heeft zich aangesloten bij de race. In totaal doen dit keer 189 studenten mee uit Amsterdam, Delft, Deventer, Leiden, Nijmegen, Utrecht en Wageningen.

De deelnemers worden voorzien van zogenaamde ‘slimme’ energiemeters. Daardoor kunnen de bewoners op een website en via een app realtime hun eigen energiegedrag en dat van de andere deelnemende huizen zien.

De race duurt een half jaar. Op 14 maart worden de prijzen aan de eindwinnaars uitgereikt: behalve aan het huis dat de meeste energie heeft bespaard ook aan het huis dat de kleinste ecologische ‘voetafdruk’ heeft. De prijzen voor de winnaars zijn uiteraard van duurzame aard (bijvoorbeeld een energiezuinige koelkast of een led-tv).

Deel deze pagina