Welkom Over DUWO DUWO Nieuws Het laatste nieuws

WeConnect en DUWO bieden Caribische studenten trainingen in het Papiaments aan

Leestijd: 3 min

Studentenhuisvester DUWO en Stichting WeConnect gaan op proef samen trainingen verzorgen voor studenten uit Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius die in Nederland studeren. Vanaf september bieden de partners Caribische studenten een tweetal trainingen aan: een budgettraining en een communicatietraining. De trainingen zijn gepland voor Amsterdam, Den Haag en Rotterdam en zijn gratis toegankelijk. Alle trainingen zullen gegeven worden met inachtneming van de coronarichtlijnen.

Samenwerking

De samenwerking is ontstaan doordat de twee organisaties elkaar elk jaar ontmoetten bij de voorlichting aan leerlingen uit Curaçao en Aruba. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap organiseert elk voorjaar een ontvangst in Den Haag om de leerlingen te ondersteunen bij de voorbereiding op de komst naar Nederland. “We waren blij verrast dat DUWO ons vroeg om samen te werken omdat deze studentenhuisvester zich het lot van onze studenten aantrekt. Hun verantwoordelijkheid houdt niet op bij het afgeven van de sleutel,” zegt WeConnect-manager Tanja Fraai.  “Wij stellen graag onze faciliteiten voor training ter beschikking aan de Caribische studenten, omdat juist wij als studentenhuisvester maar al te goed weten hoe lastig het is als je net begint met studeren en tegelijkertijd op jezelf moet gaan wonen,” laat DUWO-beleidsmedewerker Iris Visser weten.

Budgettraining

De budgettraining is ontworpen door WeConnect en bestaat uit een viertal bijeenkomsten. Die zijn gepland in september, december, maart en juni. Studenten van alle niveaus en studierichtingen zijn welkom. Tanja Fraai: “Studenten hebben vaak last van stress, onder meer omdat ze geen controle hebben over hun inkomsten en uitgaven. Daar helpen we ze bij met een eenvoudige training hoe ze in Excel overzicht kunnen houden. Het is allemaal nieuw voor ze, de eigen financiën beheren.” De training heet ‘Ban Manehá Sèn’ (Laten we geld beheren in het Papiaments) en wordt gegeven door zes Caribische young professionals die zelf in Nederland hebben gestudeerd. “Onze accountant Judeska Alleyne heeft de zes een train-de-trainers middag aangeboden dus nu kunnen ze aan de slag. Er zal een mix van Nederlands en Papiaments worden gesproken, al naar gelang de behoefte van de studenten.” aldus Fraai.

Communicatietraining

De andere training heet ‘Ban Papia’ (Laten we praten in het Papiaments) en is gericht op het geestelijk welzijn van de jongeren van de eilanden. De overstap naar Nederland valt niet voor iedereen mee en eenzaamheid komt relatief veel voor. Visser en Fraai: “We willen jongeren een veilige omgeving bieden en uitnodigen om te praten. Dat hoeft niet altijd over problemen te gaan maar gewoon een uitlaatklep hebben is al prettig. En het kan ook helpen om te zorgen dat je straks niet eenzaam op je studentenkamer zit.”

De Ban Papia training is nog in ontwikkeling en zal naar verwachting vanaf het najaar van start gaan, om te beginnen in Amsterdam en Den Haag. Ook deze training zal gegeven worden door Antilliaanse professionals die de taal en de cultuur van de studenten goed kennen.

 

 

Nieuwsoverzicht