Geen objecten gevonden

Wat te doen bij een burenruzie

19-04-2023

Een burenruzie is voor niemand leuk. Je komt je buren dagelijks tegen in de portiek, voor de deur of in de supermarkt uit de buurt. Conflicten met je buren kunnen daarom veel invloed hebben op je woonplezier. Toch komen burenruzies vaak voor. Wat kun je in zo’n situatie zelf doen? En is er iemand die kan bemiddelen? Dat leggen we hier uit.

Een goed gesprek

Probeer altijd eerst samen tot een oplossing te komen voordat je andere maatregelen treft. Een goed gesprek waarbij jij je kwetsbaar opstelt en ook luistert naar de ander kan soms al een hoop problemen en irritaties oplossen. In dit artikel staan waardevolle tips om zo’n gesprek goed aan te pakken. De eerste tip is wellicht het belangrijkst: ga niet praten wanneer je boos bent. Wacht tot je er rustig over kan praten. 

www.juridischloket.nl/wonen-en-buren/buren/problemen-buren-tips-gesprek/

Schakel hulp in

Komen jullie er samen niet uit? Dan kun je altijd bij DUWO aankloppen. Elk wooncomplex van DUWO heeft een sociaal beheerder die in dit soort situaties kan bemiddelen. Het kan soms wel fijn zijn om een onpartijdige aan tafel te hebben die het gesprek begeleidt.

Wil je liever buiten DUWO om hulp zoeken? Dan zijn er ook wijkagenten bij wie je terecht kan. Een andere mogelijkheid is mediation. In dat geval bemiddelt een onpartijdige derde. En als jullie er dan nog niet uitkomen? Een uiterste mogelijkheid is een procedure bij de rechter beginnen. Maar dat gaat uiteraard wel erg ver bij een burenruzie (maar het komt soms voor). Overigens moet je er zowel bij mediation als bij een gerechtelijke procedure rekening mee houden dat het je geld kost. Op onderstaande website kun je meer informatie vinden over mediation en over juridische mogelijkheden.

https://www.rechtspraak.nl/Onderwerpen/burenruzie

Maar het is natuurlijk altijd slimmer om meer effort te steken in bovenstaande tips voordat je mediation of juridische maatregelen overweegt.

 

Deel deze pagina