
Vakantie: voorkom inbraak in je studentenwoning
27-07-2017
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CVV) vroegen onlangs aandacht voor de zomerse inbraken in studentenwoningen en begonnen met een voorlichtingscampagne. Ook beheerders van DUWO herkennen het probleem. Hieronder vertellen ze over hun ervaringen. Verder: tips om inbraak in je woning te voorkomen.
De LSVb vroeg criminaliteitscijfers van de politie op en verzamelde meldingen van lokale studentenvakbonden. Daaruit blijkt dat de zomer een ware golf aan inbraken in studentenwoningen teweeg brengt. De LSVb signaleert als belangrijke oorzaak dat studenten ’s zomers de ramen en deuren wijd open hebben. Een regelrechte uitnodiging voor inbrekers. De Haagse teamleider beheer Sander Jongerling, ziet het ook: “Het is inderdaad onze ervaring dat studenten daar heel makkelijk in zijn. Je raam lekker open laten staan met de laptop zo voor het grijpen op je bureau. En deuren worden niet op het nachtslot gedraaid bij vertrek. Daarom plakken we in sommige complexen aan de binnenkant van de deur een sticker met ‘niet vergeten af te sluiten’. Toch blijft het lastig om te handhaven.”
Meelopers
“Maar een van de grootste problemen is wel dat studenten iets tussen de algemene toegangsdeuren van een complex leggen om makkelijk door te kunnen lopen,” zegt Albertien Wijma, teamleider beheer in Delft. “Dan lopen er dus ook allerlei ongewenste personen het gebouw binnen. En je hebt de meelopers: mensen die mee naar binnen gaan, terwijl jij de toegangsdeur van het gebouw binnengaat. Ook wordt vaak de deur geopend voor onbekenden die met een of andere smoes aanbellen. Als de bewoners beter zouden opletten, zou echt het overgrote deel van de inbraken kunnen worden voorkomen.”
DUWO krijgt vaak vragen van studenten om inbraakwerende voorzieningen aan te brengen. Die horen echter niet standaard bij de studentenwoning. Albertien Wijma: “Als bewoners dat willen, moeten ze dat zelf bekostigen. Dingen als kierstandhaken, inbraakwerende strips e.d. kunnen ook niet in alle gevallen worden aangebracht, bijvoorbeeld niet op kunststof…”
Tips om inbraak in je studentenwoning te voorkomen:
- Doe je (kamer)deur op slot. Draai de sleutel minimaal één keer om. Zo kunnen inbrekers je deur niet met een stukje plastic openmaken.
- Leg geen dingen tussen de drempel en de algemene toegangsdeur om die voor het gemak open te houden (bijvoorbeeld bij een zomerse barbecue in de tuin).
- Let erop dat niemand met je meeloopt als je je complex of studentenhuis binnen gaat. Doe de deur niet open voor onbekenden en spreek - zo mogelijk - ongewenste personen in het complex aan.
- Hang nooit een adres aan je sleutelbos.
- Zorg dat je kostbare spullen (laptop, iPad enz.) niet in het zicht liggen. Leg ze weg voor je de deur uitgaat.
- Zeg niet op je voicemail of op social media dat je met vakantie bent.
- Vraag een medebewoner om je brievenbus af en toe te legen als je met vakantie gaat.
Voor meer informatie kun je ook kijken op:
www.politie.nl
www.politiekeurmerk.nl