Geen objecten gevonden

Utrecht wint Student Energy Race met 72%

11-03-2020

De achtste Student Energy Race eindigde met de overwinning van studentenhuis Noorderstraat uit Utrecht met 72%(!) bespaarde energie.

 

De afgelopen vier maanden was het weer een spannende strijd tussen de deelnemers van de Student Energy Race. De winnaars waren dit keer allemaal in het midden en Oosten van het land te vinden. Studentenhuis Noorderstraat uit Utrecht bespaarde van afgelopen november tot en met februari het meeste energie. Een besparing van maar liefst 72% ten opzichte van voorgaande jaren leverde hen een eerste plaats op. Studentenhuis Multatuliplaats uit Nijmegen had de kleinste ecologische voetafdruk. Dinsdag 10 maart werden de prijzen uitgereikt aan de winnaars.

Een video daarvan is hier op Youtube te zien.

De Student Energy Race werd dit jaar voor de achtste keer gehouden. Vijftien studentenhuizen uit Amsterdam, Delft, Leiden, Nijmegen en Utrecht deden mee. In totaal zetten 188 studenten zich tijdens deze wedstrijd in om zoveel mogelijk gas, warmte en elektriciteit te besparen. Gemiddeld bespaarden zij zo’n 28%, wat meer is vergeleken met vorig jaar (24%). De deelnemende studenten moesten flinke aanpassingen doen in hun gedrag en voerden maatregelen door in hun huis. Denk aan korter douchen, de verwarming een graadje lager, niet onnodig licht laten branden, maar ook het plaatsen van tochtstrips en energiezuinige koelkasten.

Kleinste voetafdruk

Behalve aan de bewoners van de Noorderstraat, die de hoofdprijs wonnen vanwege de grootste besparing, werd ook een prijs uitgereikt aan het huis dat de kleinste ecologische voetafdruk achterlaat. Die is gebaseerd op het absolute energieverbruik per m2 woonoppervlak per persoon. Studentenhuis Multatuliplaats  in Nijmegen kwam hier als zuinigste uit de bus. De bewoners van beide huizen ontvingen als prijs een cheque ter waarde van €900,- die ze mogen besteden aan een duurzaam initiatief naar keuze.

Blijvend lager energieverbruik

De Student Energy Race is opgezet om studenten bewust met energie om te laten gaan en zich energiebesparende gewoonten eigen te laten maken. En hoewel het energiebewustzijn van studenten en andere jongeren de laatste jaren toeneemt, gaat er in studentenhuizen toch nog veel energie verloren. Zo wordt er vaak lang gedoucht, staat de verwarming onnodig aan of zitten vriezers vol met ijs. Dat de wedstrijd effect heeft, is inmiddels duidelijk. In alle acht edities van de wedstrijd zijn grote besparingen gerealiseerd. Niet alleen ten tijde van de wedstrijd, maar ook daarna. Daarmee was een belangrijk doel van de wedstrijd bereikt: een energiebewuste leefstijl bij de bewoners (en hun opvolgers) van de studentenhuizen. Voor de studenten is er een bijkomend voordeel van een flinke financiële bezuiniging op de energiekosten.

Hackathon

Veel grote studentencomplexen beschikken over slechts één energiemeter, waardoor ze momenteel niet mee kunnen doen aan de race. Een studentencomplex omvat vaak meerdere eenheden; elke eenheid vormt een separaat studentenhuis. De energie van deze studentenhuizen is niet apart ‘bemeterd’. Een gemiste kans, als het aan de organiserende partijen ligt. Ze zijn daarom op zoek naar een innovatief concept waardoor het mogelijk wordt dat álle studenten, ongeacht waar ze wonen, mee kunnen doen. Op 16 mei vindt een Hackathon plaats waarbij studenten slimme concepten kunnen ontwikkelen voor een vernieuwde duurzaamheidswedstrijd.  Meer informatie staat op www.studentenergyrace.nl/hackathon.

Studentenhuisvesters

Aan de Student Energy Race doen huizen van de studentenhuisvesters DUWO, SSH, De Key en SSH& mee. Ook netwerkorganisatie Studenten voor Morgen werkt mee aan de race. De wedstrijd begon op 1 november 2019 en liep af op 29 februari 2020.
eer over de race en de deelnemers staat op Facebook en Instagram.

 

Deel deze pagina