Geen objecten gevonden

Uilenstede jaren zeventig: een kamer voor 110 gulden!

26-02-2020

Hoe was het begin jaren zeventig op campus Uilenstede? Je kunt het zien in een filmpje uit het Polygoonjournaal.

Het Amstelveens Nieuwsblad vroeg het zich af: hoe was het studentenleven vroeger op campus Uilenstede? En liet het zien met een link naar een oud Polygoonfilmpje (het vroegere bioscoopjournaal, in het verleden vaste prik vóór de echte film begon). Het filmpje komt uit het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid dat met het mediaplatform Open Beelden audiovisuele collecties beschikbaar maakt. Het gaat om een Polygoonjournaal van 1 juni 1973. Daarin is te zien hoe het toen toeging op Uilenstede.

Net zo gezellig als vandaag de dag, dat is duidelijk. Een student laat in het filmpje zelfs weten dat dat voor hem het grootste voordeel is van wonen op Uilenstede: meer sociaal contact. Daar is nog niets aan veranderd. Wat wel anders is, zijn de huurprijzen. Hoewel een kamer op Uilenstede nog steeds goed betaalbaar is, was je in 1973 voor 110 gulden onder dak op de campus. Dat was dus nog geen 50 euro!

Bekijk hier hoe het was: https://openbeelden.nl/media/12940/Studentenleven_op_Uilenstede#download

Herontwikkeld en vernieuwd

Uilenstede werd gebouwd in de jaren zestig en zeventig. In 2005 kwam de campus in handen van DUWO, waarna een grote herontwikkeling begon. DUWO sloopte een deel van de campus, bouwde er nieuwe woningen en renoveerde andere. Ook de openbare ruimte en de infrastructuur kregen een volledig nieuwe inrichting. En er kwamen veel voorzieningen bij. De vernieuwde campus werd in 2016 geopend. Met ca. 3.400 woningen is Uilenstede de grootste studentencampus van Europa.    

Foto: luchtfoto van het oude Uilenstede.

Deel deze pagina