Welkom Over DUWO DUWO Nieuws Het laatste nieuws

Tips voor een brandveilige kamer!

Leestijd: 2 min

 

Het klinkt wat cliché maar brand komt echt altijd onverwacht. Het is daarom belangrijk om goed voorbereid te zijn op het onverwachte. Er zijn veel maatregelen die je kan treffen om je studentenkamer zo brandveilig mogelijk te maken. Hieronder geven wij een paar tips:

Tip 1: Ken je vluchtroute en houd deze vrij.
Je zult er niet snel aan denken, maar het is belangrijk om al een vluchtroute uit te stippelen mocht het een keer fout gaan. Tijdens een brand kan er veel rook vrij komen. Hierdoor is het mogelijk dat je niet meer kunt zien waar je loopt. Dus als er ineens een meubel of ander voorwerp in jouw vooraf geplande vluchtroute staat, kun je je lelijk verwonden. Zorg er daarom voor dat je je vluchtroute te allen tijden vrij houdt.

Tip 2: Sluit alle binnendeuren.
Sluit alle (tussen)deuren. Mocht er ’s nachts brand uitbreken, dan vertragen dichte deuren de rookverspreiding en brandontwikkeling. Het geeft je meer tijd om te vluchten.

Tip 3: Pas op met sigaretten en open vuur.
Zorg er altijd voor dat je je gasfornuis uit zet wanneer je klaar bent met koken en je je sigaretten goed uitmaakt. Rook nooit in bed of binnen op de bank. Gooi opgerookte of sigarettenpeuken ook nooit te snel in de prullenbak: wanneer ze nog niet uit zijn, kan het smeulen in de prullenbak zonder dat je het doorhebt, met een brand tot gevolg.

Tip 4: Pas op met verlengsnoeren en opladers.
Koppel geen verlengsnoeren aan elkaar en gebruik geen driewegstekkers. Dit kan kortsluiting veroorzaken.
Pas ook op met goedkope opladers voor je telefoon en laat je telefoon niet te lang in het stopcontact zitten. Hierdoor kan er kortsluiting ontstaan en dit kan tot brand leiden.

 

Nieuwsoverzicht