Welkom Over DUWO DUWO Nieuws Het laatste nieuws

Terug van vakantie? Spoel je kraan door!

Leestijd: 3 min

Kom je na de zomervakantie terug in je studentenwoning? Pak niet alleen je koffer uit, maar spoel ook even de kraan door. Lees hier waarom.

In de (lange) periode dat je weg was uit je huis stond het water in je leidinginstallatie stil. En net als levensmiddelen heeft ook water maar een beperkte houdbaarheid. Langdurige stilstand kan voor een slechte waterkwaliteit zorgen. Een vieze kleur, rare geur of vreemde smaak zijn tekenen dat je water niet goed meer is. Vervelender is dat in stilstaand water ook de legionellabacterie kan groeien. En hoewel de kans dat je thuis via je leidingwater een legionellabesmetting oploopt erg klein is, is voorkomen beter dan genezen. Een afdoende remedie is je kranen (ook de douche) na langere afwezigheid een minuutje te laten lopen. Zo worden ze goed doorgespoeld.

Veteranenziekte

Wat is legionella? Het gaat om een bacterie die berucht is als veroorzaker van een acute infectie aan de luchtwegen, sinds 1976 vooral bekend als de ‘veteranenziekte’. Toen overleden 34 oorlogsveteranen aan een ernstige longontsteking nadat ze de jaarlijkse conventie van het Amerikaanse Legioen in Philadelphia hadden bijgewoond. Na onderzoek werd als veroorzaker een kleine staafvormige bacterie ontdekt, die ‘Legionella’ werd genoemd. Nadien kwamen vaker uitbraken van legionella voor, met name in verpleeg- en ziekenhuizen. In 1999 kreeg Nederland te maken met een grote uitbraak: na bezoek aan de Westfriese Flora in Bovenkarpsel overleden 32 mensen en werden er 206 ernstig ziek. Hier zat de bacterie in verneveld water uit een bubbelbad.

Controles

Sindsdien is er gerichte wetgeving voor legionella(preventie) gekomen. Daaraan moeten zowel het waterleidingbedrijf als gebouweigenaren zich houden. Ook een studentenhuisvester als DUWO, die immers veel grote wooncomplexen, deels met groepsbewoning, heeft. Dat gebeurt met onder meer een legionellabeheerplan en met steekproefsgewijze controles van de installaties. Maar daarnaast is het van belang dat bewoners zelf een oogje in het zeil houden.

Advies

Hoe kun je zelf zorgen dat er geen legionellabacteriën in je leidingwater groeien?

  • Gebruik minimaal wekelijks zowel warm als koud water;
  • Spoel na langere afwezigheid kranen en douche een minuut door;
  • Ontkalk de douche;
  • Leeg een tuinslang goed na gebruik;
  • Leeg je plantenspuit regelmatig;
  • Niet iedereen zal een luchtbevochtiger in huis hebben, maar zo ja: vullen met gekookt, afgekoeld water, vaak schoonmaken (en ontkalken) en water wekelijks verversen.

Overigens kun je geen legionellabesmetting krijgen van apparaten waar de temperatuur regelmatig boven de 60°C komt of waarvan het water niet wordt verneveld. Voorbeelden zijn: koffiezetapparatenwaterbakjes (bijv. op verwarming) en stoomapparaten.

Nieuwsoverzicht