Welkom Over DUWO DUWO Nieuws Het laatste nieuws

Tekort studentenwoningen gedaald, maar neemt komende jaren weer toe

Leestijd: 3 min

Goed nieuws voor de studentenwoningmarkt: het kamertekort is afgelopen jaar voor het eerst afgenomen, van 27.000 vorig jaar naar 23.700 nu, zo blijkt uit de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2023 (LMS). Maar de vreugde is waarschijnlijk van korte duur. In komende jaren zullen de tekorten naar verwachting weer flink oplopen, verwachten de onderzoekers, mede door herinvoering van de basisbeurs.

De LMS wordt jaarlijks gemaakt om overheden, onderwijsinstellingen, studentenhuisvesters en marktpartijen hulp te bieden bij de ontwikkeling van studentenhuisvesting. Het onderzoek gebeurt op initiatief van Kences met steun van twee ministeries, hoger onderwijs, studentenvakbonden en Nuffic. In het rapport staan cijfers over onder meer studentenpopulaties, kamertekorten, woonsituatie en woonlasten van studenten.

Minder studenten…

Behalve het kamertekort nam ook het aantal studenten voor het eerst in acht jaar tijd af. Afgelopen collegejaar nam de studentenpopulatie af met 1,8%, een daling die vooral bij de hbo-studenten zat. In het collegejaar ‘22-’23 waren er 74.500 studenten, waarvan ruim de helft op het hbo. Van het totaal kwam 16% uit het buitenland.

Van die 74.500 studenten woont 53% op zichzelf. Het gaat hier vooral om wo-studenten; daarvan is 71% uitwonend. Bij de hbo-studenten woont 39% buiten het ouderlijk huis. Van de thuiswonende studenten wil bijna de helft graag uit huis, maar ziet daar vanaf vanwege hoge woonlasten. Wel geeft 16% van hen aan uit huis te willen gaan als de basisbeurs wordt heringevoerd. Voorts geeft 20% van de thuiswonenden aan op zichzelf te willen wonen, maar niets te kunnen vinden. In verschillende grote studentensteden is het immers uiterst moeilijk woonruimte te vinden. In de LMS staan drie steden in het DUWO-werkgebied met een zeer hoge druk op de studentenwoningmarkt: Amsterdam, Delft en Leiden.

…maar een stijgend tekort

De komende acht jaar wordt in het hoger onderwijs een verdere daling van de studentenpopulatie van 2,9 procent verwacht. In absolute aantallen komt dit neer op een afname van 754.000 studenten naar 732.000 studenten. Ondanks die daling en een flink aantal ‘harde’ bouwplannen voor nieuwe studentenwoningen is de verwachting dat het huidige tekort aan woningen van 23.700 in komende jaren weer flink kan oplopen: de schattingen voor 2031 lopen uiteen van 39.600 tot 56.700 studentenwoningen. De verwachte stijging houdt verband met de geplande herinvoering van de basisbeurs, waardoor steeds meer studenten buiten het ouderlijk huis zullen willen wonen, immers niet alleen de huidige, maar ook veel toekomstige studenten.

Momenteel bestaan er in 20 studentensteden concrete bouwplannen, waarmee tot en met 2031 naar verwachting 14.200 nieuwe woningen zullen worden opgeleverd. In het DUWO-werkgebied gaat het om 2.400 woningen in Amsterdam, 800 in Delft, bijna 1.800 in Den Haag en een zelfde aantal in Leiden en 600 in Wageningen. Het gaat hier om plannen van alle partijen, niet alleen van DUWO. Dat dat niet in alle gevallen tot eenzelfde toename van het aanbod leidt, laat een voorbeeld in Amsterdam zien: daar worden ook 1.400 woningen gesloopt.

Alles bijeen wordt duidelijk dat de kamernood voor studenten nog bij lange na niet voorbij is. De volledige Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2023 van onderzoeksbureau ABF Research is hier te lezen.

Nieuwsoverzicht