Geen objecten gevonden

Superslimme thermostaat in Delftse studentenflat

07-03-2019

Studentenflat de Roland Holstlaan in Delft krijgt thermostaten die zo slim zijn dat de verwarming van je kamer zich naadloos schikt naar je leefprogramma. Je bespaart er 20% aan gas mee.

DUWO deed in hetzelfde complex al eerder een proef met de thermostaten. Die was dusdanig succesvol dat binnenkort alle 375 woningen van het apparaatje worden voorzien. Hoe het werkt? Het apparaatje, de zogenaamde ‘en:key’, bestaat uit een slimme radiatorkraan en een ruimtesensor. De kraan wordt draadloos aangestuurd door de sensor, die detecteert of er personen aanwezig zijn en die een gebruiksprofiel opbouwt en actueel bijhoudt. De sensor bedient zo tot vier radiatoren en zorgt er bij bijvoorbeeld afwezigheid of open ramen voor dat de temperatuur automatisch vier graden naar beneden gaat.

Eenvoudige montage

De slimme temperatuurregeling is vooral heel geschikt voor oudere complexen, die meestal matig tot slecht zijn geïsoleerd en waar de ouderwetse installaties geen mogelijkheid voor individuele bemetering bieden. De thermostaat helpt de bewoners flink gas te besparen. Volgens de fabrikant minimaal 20%, een besparing die ook werd gemeten in de pilot van DUWO. Bewoners waren bovendien positief over het gebruik ervan. Overigens gaat bij afwezigheid de temperatuur niet omlaag naar een vaste waarde, maar naar een niveau op basis van het gebruiksprofiel: dus vier graden lager dan de door de bewoner gewenste kamertemperatuur. Voor installatie van het apparaatje hoeft geen elektrische voeding te worden aangelegd. Geen hak- of breekwerk dus, maar een snelle en eenvoudige montage.

Deel deze pagina