Welkom Over DUWO DUWO Nieuws Het laatste nieuws

Studentenkamers met uitzicht op gracht in Amsterdam nu bewoond

Leestijd: 2 min

Een betaalbare studentenkamer met uitzicht op de gracht in Amsterdam. Waar vind je het nog? Deze week verhuisden de eerste studenten naar hun nieuwe kamer in de Oudemanhuispoort.

Voor Amsterdamse studenten moet het geweldig zijn: een kamer in een prachtig monumentaal gebouw in hartje centrum. En ook nog eens voor een redelijke huurprijs. In de Oudemanhuispoort, een pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA), bouwde DUWO 80 van dergelijke kamers. Ze zijn nu klaar voor bewoning. De eerste gelukkige bewoners gingen er deze week al in. Donderdag 28 maart werd de nieuwe studentenhuisvesting feestelijk geopend.

 

Geen twee hetzelfde

Door het monumentale karakter van het gebouw zijn er geen twee kamers hetzelfde. Ook in de rest van het interieur zijn overal historische details te vinden. En het uitzicht op de gracht is niet alleen voor toeristen jaloersmakend. Kijk je niet uit op de gracht, dan is er altijd nog de fraaie binnentuin. Al dat moois is niet eens zo heel duur. De huurprijzen zijn afhankelijk van de oppervlakte van de kamers, maar gemiddeld gaat het om een bedrag van 375 euro (exclusief servicekosten). Sanitair en keukens worden gedeeld.

 

Oude mannen- en vrouwenhuis

De Oudemanhuispoort is in 1602 gebouwd als nonnenklooster, maar nog in diezelfde eeuw als oude mannen- en vrouwenhuis in gebruik genomen. Tot voor kort bood het onderdak aan de rechtenfaculteit van de UvA. Vanaf 2021 wordt het complex verbouwd voor huisvesting van de Faculteit der Geesteswetenschappen, het College van Bestuur en de UvA-bestuursstaf. In een deel van het pand wordt nu nog onderwijs gegeven. Om een bijdrage te leveren aan de oplossing van het tekort aan studentenkamers, besloot de universiteit in het overige deel tijdelijk  studentenhuisvesting te laten realiseren. Daarvoor werd DUWO in de arm genomen. Ze zorgt ook voor verhuur en beheer.

Nieuwsoverzicht