Geen objecten gevonden

Studenten stellen zélf coronamaatregelen in

15-10-2020

Studenten nemen overal zelf initiatief om coronamaatregelen in te stellen, zo blijkt. Samen met andere betrokken partijen, zoals DUWO. Inmiddels is via het Landelijk Actieplan Covid-19 van de Landelijke Kamer van Verenigingen ook de overheid aangesloten.

Het studiejaar is nog maar net begonnen, maar door het coronavirus is alles anders. Er zijn veel besmettingen onder studenten en in studentenhuizen. Studentensteden als Amsterdam, Delft, Den Haag en Leiden zijn inmiddels koplopers. Terwijl het gedrag van studenten onder het vergrootglas ligt, tonen studenten(verenigingen) ondertussen overal zelf initiatief om goede regels op te stellen. Dat gebeurt in samenwerking met gemeenten, GGD, onderwijsinstellingen en ook DUWO. Ondertussen maken partijen druk gebruik van elkaars materialen, ideeën en best practices.. Zo ging een door Delftse studentenverenigingen ontwikkelde poster met maatregelen, die door DUWO al naar alle Delftse huurders was verstuurd, richting Leiden. Daar werd die weer opgepikt door studentenverenigingen en universiteit. Een in Leiden ontwikkelde poster met regels en tips voor een hospiteeravond in coronatijd is in Amsterdam ingezet.

Géén huislied

Want hoe doe je in vredesnaam een hospiteeravond in coronatijd? Die nieuwe huisgenoot moet tenslotte toch worden gevonden. De Leidse poster laat er onder het motto ‘Wij willen een nieuwe huisgenoot’ een plan voor zien. Behalve de voor de hand liggende regels, staan er dringende aanbevelingen en tips op voor een digitale zoomhospiteeravond, een hospiteeravond buiten in de tuin of – desnoods - binnen. Zorg dan wel voor goede ventilatie en… géén huislied.

‘Daar doe ik het voor’

De uitwisseling gaat inmiddels verder. Alle lokale posters en initiatieven zijn weer terug te vinden in het ‘Landelijk Actieplan Covid-19 en studentenverenigingen’ dat door de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKV) is gemaakt. De LKV stapte met dat plan naar het ministerie van OCW en heeft inmiddels groen licht én budget gekregen om er groot mee aan de gang te gaan. De overheid ontwikkelt ook posters onder het motto ‘Daar doe ik het voor’, die lokaal kunnen worden aangepast en ingezet. Ook sociale media worden breed ingezet.

Hieronder links naar maatregelen, adviezen en informatie over corona voor studenten:

https://www.duwo.nl/coronavirus/richtlijnen-voor-studentenhuizen (van DUWO).

https://www.thuisbesmet.nl/ (van de Delftse verenigingen)

https://www.ggd.amsterdam.nl/coronavirus/studenten (GGD Amsterdam)

https://www.doewatmoet.nl/ (gemeente Den Haag)

Deel deze pagina