Geen objecten gevonden

Student Energy Race weer van start

01-11-2019

Het is inmiddels een mooie traditie: de Student Energy Race, waarin studentenhuizen strijden om wie in de winter de meeste energie kan besparen. Op 1 november gaat de spannende wedstrijd voor de achtste keer van start, dit keer met vijftien studentenhuizen in vijf steden.

 

Ieder jaar opnieuw brengt de race ouderwets Hollandse taferelen terug in de kamers en gemeenschappelijke ruimten van studentenhuizen. Netflixen maakt plaats voor Risk, Monopoly en Twister, de warme sokken zijn niet aan te slepen en de badkamers zijn aanmerkelijk minder lang bezet dan anders. Allemaal door de Student  Energy Race, bedoeld om studenten bewust met energie om te laten gaan en zich energiebesparende gewoonten eigen te laten maken.

 

Vijf studentensteden

Hoewel het energiebewustzijn van studenten en andere jongeren de laatste jaren toeneemt, gaat er in studentenhuizen toch nog veel energie verloren. De verwarming comfortabel aan laten staan als je weg bent (en het raam open), lichten vergeten uit te doen en overal elektrische apparaten in stopcontacten. Een grote energieslurper is de badkamer: er wordt in studentenhuizen vaak en langdurig gedoucht. Om studenten bewust te maken van hun forse energiegebruik werd jaren geleden de Student Energy Race bedacht: een wedstrijd waarin studentenhuizen tegen elkaar strijden om tijdens de wintermaanden zo min mogelijk energie te gebruiken. Bijkomende voordelen zijn een vaak blijvende gewoonte om zuinig met energie om te gaan en de financiƫle besparing. De race begon ooit in Leiden, maar in de loop der jaren kwamen er steeds meer studentensteden bij. Inmiddels doen vijftien huizen met 188 bewoners in Amsterdam, Delft, Leiden, Nijmegen en Utrecht mee.

 

Hoge besparingscijfers

De wedstrijd bleek een enorm succes. In alle edities werden grote besparingen gerealiseerd, door alle huizen, maar uiteraard het meest door de winnaars. De besparingscijfers van de winnaars van de laatste zes wedstrijden waren: 66% (2019), 60% (2018), 57% (2017), 40% (2016), 57% (2015) en 40% (2014). In navolgende jaren bleek dat huizen die hadden deelgenomen aan de Student Energy Race nog steeds een aanmerkelijk lager energieverbruik hadden dan voor hun deelname. Daarmee was een belangrijk doel van de wedstrijd bereikt: een energiebewuste leefstijl bij de bewoners (en hun opvolgers) van de studentenhuizen.

 

Student Energy Coaches

Studentenhuizen die meedoen worden bijgestaan door Student Energy Coaches. Deze studenten - met  een warm hart voor duurzaamheid - helpen en stimuleren de studentenhuizen in hun besparingsambities.

Deelnemende huizen kunnen hun energiegedrag continu volgen via een app, die gekoppeld is aan de energiemeter. Om de competitiedrang extra aan te wakkeren zien zij ook de besparing ten opzichte van hun tegenstanders. Daarnaast krijgen de deelnemers workshops aangeboden waarin ze besparingstips & tricks en een startpakket met energiebesparende artikelen krijgen.

 

Studentenhuisvesters

Aan de Student Energy Race doen huizen van de studentenhuisvesters DUWO, SSH, De Key en SSH& mee. Ook netwerkorganisatie Studenten voor Morgen werkt mee aan de race. De wedstrijd loopt van 1 november 2019 tot en met 29 februari 2020.

De race en de deelnemers zijn te volgen via Facebook en Instagram.

 

Deel deze pagina