Stijging gasprijs: tot voorjaar geen hogere prijs voor DUWO-huurders

14-12-2021

Het zal niemand zijn ontgaan: de stijgende gasprijs heeft gevolgen voor de energierekening. Hoe ligt dat voor de bewoners van DUWO? We kregen er eerder al veel vragen over binnen. Inmiddels is duidelijk dat DUWO-huurders in elk geval tot het voorjaar niet meer gaan betalen voor gas. Hoe het daarna zal gaan is nog koffiedik kijken.

Jaarlijks koopt DUWO collectief ongeveer 12 miljoen m3 gas en 32 miljoen kWh stroom in tijdens de goedkope zomermaanden. Op de inkoopprijs komt nog een vergoeding aan de leverancier voor de opslag. De inkoop en opslag samen leveren de gas- en electriciteitsprijs. Door deze inkoopstrategie hebben schommelingen op de markt normaal gesproken weinig invloed. Op dit moment heeft DUWO nog vaste contracten tot het voorjaar van 2022. Dat betekent dat bewoners die hun gas via-DUWO ontvangen en de gaskosten via hun voorschot in de servicekosten betalen tot die tijd niet meer gaan betalen. Er komt tot die tijd geen tussentijdse verhoging van de servicekosten.

Hoe het daarna zal gaan is nog onduidelijk. Dat is uiteraard afhankelijk van de ontwikkeling van de energieprijzen. Als er in het voorjaar een tussentijdse verhoging van het voorschot in de servicekosten noodzakelijk is, bijvoorbeeld om te voorkomen dat huurders vanwege sterk stijgende gasprijzen bij de afrekening fors moeten bijbetalen, dan is daarvoor een akkoord van de huurdersorganisaties nodig. De hoop is erop gevestigd dat de energiemarkt tegen die tijd weer een beetje tot rust is gekomen. DUWO heeft overigens geen invloed op de kosten van huurders die zelf een contract met een energieleverancier hebben afgesloten.

Alle beetjes helpen: goedkope tips

Ondertussen geven we in het kader van ‘alle beetjes helpen’ hier opnieuw onze tips voor handige goedkope maatregelen waarmee je minder gas verbruikt:

  • Isolerende radiatorfolie achter je cv-radiator aanbrengen (werkt vrij goed).
  • Korter douchen (warm tapwater is een vijfde van je gasverbruik).
  • Doorzichtige thermofolie op je raam (zorgt voor een flink isolerend luchtlaagje).
  • Tochtstrips aanbrengen. Of: een tochtstopper voor je deur. (Gewoon een opgerolde deken werkt ook.)
  • Studeren in de bieb in plaats van op je kamer (als de coronamaatregelen weer wat zijn ingeperkt).

Deel deze pagina