In het nieuwe complex komen 210 studentenkamers (onzelfstandige woningen met gedeelde voorzieningen, maar eigen badkamer en toilet) en 140 zelfstandige woningen (met eigen voordeur, keuken, badkamer en toilet). De bouw van zoveel studentenkamers is bijzonder vandaag de dag, omdat de meeste nieuwe studentenwoningen zelfstandig zijn.
Kamers van belang voor sociale binding
De studentenkamer is bezig aan een come back vanwege de grote sociale binding: een groep huisgenoten, veel gezelligheid en onderlinge steun (vooral voor bijvoorbeeld eerstejaars). Christine Willems, vestigingsdirecteur van DUWO benadrukte donderdag nog eens hoe belangrijk de toevoeging van gemeenschappelijke faciliteiten daarvoor is. DUWO is dan ook groot voorstander van de komst van meer van deze onzelfstandige studentenwoningen.
De kamers worden 18 m2 groot, de zelfstandige woningen krijgen een oppervlakte van 24 m2. De bewoners kunnen straks ook terecht in gemeenschappelijke ruimten: twee common rooms. Bovendien komt er een besloten binnentuin. Praktische faciliteiten zijn de wasserette en de fietsenstalling.
Verhuur door Idealis
De nieuwbouw die nu in Wageningen verrijst, werd in oktober vorig jaar door DUWO aangekocht. Bij de bouwvoorbereiding was ook collegastudentenhuisvester Idealis betrokken. Deze Wageningse studentenhuisvester gaat de woningen straks verhuren en beheren. De aanvangshuren liggen tussen 360 euro voor de onzelfstandige woningen en 440 euro voor de zelfstandige. Er kan nog niet op de woningen worden gereageerd.
Omgeving met een divers karakter
Waarnemend wethouder Marije Eleveld is blij met de samenwerking tussen DUWO en Idealis en onderstreepte het belang van studenten en studentenhuisvesting voor Wageningen. Ten noordwesten van de locatie wordt de wijk Nieuw Kortenoord ontwikkeld. De stedenbouwkundige structuur van het gebied zal hiermee ingrijpend wijzigen. De omgeving krijgt een divers karakter met scholen, bedrijven, maatschappelijke functies en woningen. Door de ligging en het aanzicht krijgt het studentencomplex hierin een belangrijke rol.
Duurzame biobased prefab woningen
Gas komt er niet aan te pas bij de Marijkeweg. Het gebouw wordt dankzij een WKO-installatie duurzaam verwarmd (en in de zomer ook gekoeld). Dankzij de WKO zijn de energielasten bovendien laag. Stroom komt van zonnepanelen.
Jauke Klein, commercieel directeur Plegt-Vos-Oost legde uit dat ook het casco uiterst duurzaam is: het bestaat uit CO2-besparende biobased prefab onderdelen, die door robots worden gefabriceerd in de Slimme Huizenfabriek van bouwer Pleg-Vos. Basismateriaal is hout. Behalve een (door TNO vastgestelde) CO2-reductie van uiteindelijk 80% levert deze manier van bouwen ook 70% minder bouwafval op dan traditionele bouw.
Behalve Plegt-Vos is Ter Steege Bouw Vastgoed bij de nieuwbouw betrokken. Het ontwerp is van Te Kiefte Architecten uit Borne. Oplevering is naar verwachting in het derde kwartaal van 2024.
Op de foto v.l.n.r. Arne Dolle, directeur vastgoed DUWO, Christine Willems, vestigingsdirecteur Amsterdam – Midden Nederland DUWO, de Wageningse waarnemend wethouder bouwen en wonen Marije Eleveld en commercieel directeur Plegt-Vos-Oost Jauke Klein.