Welkom Over DUWO DUWO Nieuws Het laatste nieuws

Sid Jain heeft als Resident Assistent al anderhalf jaar de perfecte bijbaan

Leestijd: 6 min

Het begon met een paar filmpjes die hij kort na aankomst uit India voor DUWO maakte, maar al snel daarna werd bouwkundestudent Siddarth Jain Resident Assistent in een studentencomplex in Delft. En ook in een tweede. Hij vindt het een ontzettend leuke bijbaan en steekt er uit puur enthousiasme veel meer tijd in dan de bedoeling is, vertelt hij in een gesprek.

Siddarth (Sid) is sinds anderhalf jaar in Nederland en studeert aan de TU. Hij woonde een jaar in het grote nieuwbouwcomplex aan de Prof. Schermerhornstraat in Delft, door bewoners de ‘Prof-S’ genoemd. Thuis had hij al zijn zinnen op dat complex gezet. Sinds afgelopen jaar kunnen internationale studenten immers vooraf al beschikbare woningen kijken en kiezen. Al moet je daar soms even geduld voor hebben. “De Prof-S. is enorm populair onder internationals,” vertelt Siddarth. “Ik heb zelf destijds in Mumbai een hele dag achter de laptop gezeten om te zorgen dat ik hier kon reserveren. En ik was zo blij toen het uiteindelijk lukte.”

Housing video’s

Siddarth is lid van de Indian Students Association (ISA), die samen met andere verenigingen voor internationals in Delft kantoor houdt in een pand vlak naast de Prof. Schermerhornstraat. Na aankomst in Delft maakte hij op eigen initiatief een viertal video’s over complexen voor internationals, bedoeld om studenten in het buitenland te laten zien hoe die woningen en het complex eruit zien. Zo rolde hij in het werk als Resident Assistant (RA). Vooral om er naast zijn studie iets leuks bij te doen.

Tomaten    

Aanvankelijk was Siddarth RA in het complex aan de Prof. Schermerhornstraat, waar hij woonde. Momenteel woont hij aan de Arubastraat, eveneens in Delft, en ook daar is hij RA. Het zijn twee heel verschillende complexen, ook voor wat het werk van de RA  betreft. “Aan de Prof-S moest ik vaak met iedereen in gesprek,” vertelt Sid. “Het complex is heel groot (ruim 300 woningen, red.). Daardoor stak ik er ook vrij veel tijd in. En er werden daar vaak grappen uitgehaald. Er gebeurden veel gekke dingen, waarbij je wel even moest ingrijpen. Ik herinner me die keer dat iedereen ineens met tomaten begon te gooien. Ze gooiden ze van de grond naar de vierde verdieping of van balkon naar balkon. Waarom? Geen idee. Misschien waren ze dronken. Maar de grond lag bezaaid met tomatenpulp. En dan ga je proberen te praten met bewoners. Ik heb ze nog zover gekregen dat ze de boel netjes hebben schoon gemaakt. Er wonen aan de Prof-S heel veel verschillende nationaliteiten. Wel vijftig. En van alles door elkaar, masters, bachelors. Dat maakt natuurlijk dat er het nodige gebeurt en dat je mensen vaak moet aanspreken.”

Het complex aan de Arubastraat, een omgebouwd verzorgingshuis uit de jaren zestig met 60 studentenwoningen, is totaal andere koek voor een RA. Siddarth: “Het is een oud gebouw. Dat betekent dat er vaak reparaties moeten gebeuren, waar ik dan ook achteraan ga. En ik weet dat het soms even duurt voor iets wordt gerepareerd. Maar de communicatie met de beheerder verloopt gelukkig heel goed. Via Whatsapp, heel ideaal. Laatst was ik om 2 uur ’s nachts nog met de beheerder aan het appen. Het brandalarm was afgegaan. Er was niets aan de hand; het was per ongeluk. Maar goed, je moet dan wel contact opnemen met DUWO. Al met al ben ik hier misschien een per week kwijt aan het werk als RA.”

Netwerk

“In het algemeen ben je een soort brug tussen de bewoners en DUWO,” zegt Sid over zijn bijbaan. “Als er iets verkeerd gaat, zorg je ervoor dat je helpt om een probleem sneller op te lossen. We gebruiken daarvoor vooral verschillende appgroepen. Daarmee bereik je tot 90 procent van alle bewoners. De blokken hebben elk hun eigen appgroep en ze sturen berichten ook naar elkaar door, dus als er iets mis gaat, gaat het bericht heel  snel rond.”

Het leukste aan zijn werk als RA vindt Siddarth de vele contacten die hij heeft: “Je leert veel mensen kennen, praat met ontzettend veel mensen en doet snel een uitgebreid netwerk op. En vooral omdat ik zo enthousiast ben over dit werk, steek ik er eigenlijk meer tijd in dan de bedoeling is. Bijvoorbeeld als er bij DUWO hulp nodig is bij de organisatie van dingen of met documenten en dergelijke spring ik ook graag bij, omdat ik het gewoon heel erg leuk vind.”

Bij DUWO is het makkelijker

In die motivatie steekt volgens Sid ook de belangrijkste eigenschap om een goede RA te zijn: “Vooral dat je openstaat voor anderen en dat je het leuk vind om met mensen te praten. En veel enthousiasme natuurlijk.”

Zelf enthousiast zijn over wonen bij DUWO helpt misschien ook. Want dat is hij. “Ja, omdat het zoveel makkelijker is dan ergens anders wonen,” zegt hij. “Ik ken veel studenten die uit een woning van DUWO weg zijn en nu ergens anders wonen. Ze zeggen allemaal hetzelfde: “Wat een gedoe zeg, nu ik niet meer bij DUWO zit. Ik moet overal zelf achteraan, zelf de gas- en waterrekening betalen, zelf reparaties doen. Het was eerst een stuk makkelijker.” Daarom ben ik zelf ook blij dat ik er nog woon.”

Fietsen

En Nederland? Ook dat is wat Siddarth betreft een succesvolle match. Hij heeft het hier prima naar zijn zin en verstaat inmiddels Nederlands. “Het is hier in Delft zoveel rustiger dan in India. Mumbai is echt een gigantisch drukke stad met ik weet niet hoeveel autoverkeer, maar nog veel en veel meer fietsen. Maar ook buiten Mumbai, op het platteland is het gigantisch druk met verkeer. Nederland mag een fietsland zijn, maar in India zijn echt zo waanzinnig veel fietsen. En nee, ik heb geen problemen met het weer. Ik heb het niet heel erg koud ofzo. Alleen zou de zon wat vaker mogen schijnen.”

Voor de functie van RA’s in wooncomplexen voor internationals is vaak veel belangstelling. Het is leuk werk en er zit een vergoeding aan vast. DUWO houdt er dan ook sollicitatiegesprekken voor. Als er in een complex een RA-functie vacant komt, stuurt DUWO alle bewoners een mail om te informeren wie interesse heeft.    

 

Nieuwsoverzicht