Geen objecten gevonden

Samen streven naar een peukenvrij Uilenstede

22-06-2022

DUWO, Gemeente Amstelveen, VBU en Peukenzee streven gezamenlijk naar een peukenvrij campusterrein in Uilenstede. Op initiatief van DUWO zorgt Peukenzee er met de plaatsing van meerdere peukenpalen voor dat alle sigarettenfilters in zak-asbakken en peukenpalen belanden. Ook wordt er tweemaandelijks een dag georganiseerd met vrijwilligers die peuken gaan rapen. Al deze peuken worden gerecycled. De eerste ‘Opschoondag Uilenstede’ vond woensdag 22 juni plaats, aan de start van het zomerseizoen.

Peukenzee

Peukenzee is in 2019 opgericht door twee jonge ondernemers en komt voort uit een gedeelde ergernis over de hoeveelheid sigarettenfilters op straat. Tijdens het uitgaan begon het op te vallen hoeveel sigarettenfilters er met groot gemak worden weggegooid en daarom zijn zij onderzoek gaan doen. De combinatie van de impact die een filter heeft op het milieu en de onwetend- en onbewustheid bij de roker heeft ervoor gezorgd dat ze hebben besloten iets aan dit probleem te doen.

Opschoondag Uilenstede

Tijdens ‘Opschoondag Uilenstede’ stak een team van vrijwilligers uit de buurt en Peukenzee de handen uit de mouwen om het Campusterrein extra op te schonen. Bij deze clean-up campagne zijn zak-asbakken verkrijgbaar voor de bezoekers en bewoners van de Campus. Peukenzee zorgt er bovendien met de plaatsing van meerdere peukenpalen voor, dat alle sigarettenfilters in zak-asbakken en peukenpalen belanden. Alle opgeruimde peuken worden gerecycled. Wethouder Floor Gordon en Natascha Idu, sociaal beheerder bij DUWO, bezochten de opschoondag. Floor Gordon zei verheugd te zijn over het initiatief om te zorgen voor een schoon en peukenvrij Uilenstede. “Hopelijk leidt het op termijn tot gedragsverandering, mede dankzij het enthousiasme van de vrijwilligers.” Natascha Idu gaf aan dat er ook met kleinere projecten aan een duurzame toekomst gewerkt kan worden. “Met dit initiatief willen we graag laten zien dat het niet altijd grote projecten hoeven te zijn en dat je ook met deze kleinschaligere acties veel impact kunt maken, vooral ook omdat we het samen doen.”

Speciale peukenpalen

De peukenpalen zijn 112 cm hoog en gemaakt van aluminium en gerecycled PET. Op de Peukenpaal staat een design waaruit je kunt opmaken dat de sigarettenfilters gerecycled worden. Dit zal bezoekers stimuleren hun sigarettenfilters niet meer op de grond te gooien, maar te deponeren in een van deze palen. Als de Peukenpalen vol zitten, worden deze geleegd in boxen en opgestuurd naar Peukenzee. Als ze de boxen met sigarettenfilters hebben ontvangen, zijn ze klaar om gerecycled te worden.

Gedragsverandering

Peukenzee biedt op maat gemaakte oplossingen aan zowel festivals als bedrijven die de missie delen dat het niet langer hoort om sigaretten op de grond weg te gooien, en wil dit bereiken door mensen bewust te maken van het probleem en zo te zorgen voor een gedragsverandering. Het moet niet langer ‘normaal’ zijn om je sigaret op straat weg te gooien.

12 tot 15 jaar

Het gemak waarmee peuken op de grond worden gegooid, staat niet in verhouding tot de grote gevolgen die dat heeft. Het duurt ongeveer 12 tot 15 jaar voordat een peuk lijkt te zijn opgelost, maar de peuk is niet helemaal afbreekbaar. Maar liefst 95% van de peuk bestaat uit een kunststof (cellulose acetaat) dat niet biologisch afbreekbaar is. Niet veel mensen weten dat een sigarettenfilter niet afbreekbaar is en dat deze ook maar liefst acht liter oppervlaktewater vervuilt.

Deel deze pagina