Geen objecten gevonden

Roland Holstlaan bespaart 20% gas

21-01-2021

Slimme thermostaten die anderhalf jaar geleden in de Delftse studentenflat aan de Roland Holstlaan werden geplaatst, blijken zeer effectief. Na een jaar meten is een besparing op gas gemeten van 20%.

 

In cijfers was de behaalde besparing 26.395 m3 gas en 47.273 kg minder CO2-uitstoot. Dat komt neer op 756.375 km met de trein of de groei van 2.364 bomen.
De thermostaten werden na een eerste proef in alle 375 woningen van het complex geïnstalleerd. Het apparaatje, de zogenaamde ‘en:key’, bestaat uit een slimme radiatorkraan en een ruimtesensor. De kraan wordt draadloos aangestuurd door de sensor, die signaleert of er personen aanwezig zijn en die een gebruiksprofiel opbouwt en actueel bijhoudt. De sensor bedient zo tot vier radiatoren en zorgt er bij bijvoorbeeld afwezigheid of open ramen voor dat de temperatuur automatisch vier graden naar beneden gaat.

Overigens gaat bij afwezigheid de temperatuur niet omlaag naar een vaste waarde, maar naar een niveau op basis van het gebruiksprofiel: dus vier graden lager dan de door de bewoner gewenste kamertemperatuur. Voor installatie van het apparaatje hoefde geen elektrische voeding te worden aangelegd. De montage was snel en eenvoudig en hak- of breekwerk was niet nodig. Ook hoeven geen batterijen te worden vervangen.

 

Deel deze pagina