Welkom Over DUWO DUWO Nieuws Het laatste nieuws

Robot Pepper woont op Uilenstede

Leestijd: 2 min

Campus Uilenstede heeft de eerste robotbewoner: Pepper. Hij is dezer dagen te vinden op het plein en je kunt een praatje met hem maken…

 

Pepper is een sociale robot met een artificial intelligence-computer. Hij wordt gebruikt bij een experiment dat Uilenstedehuurder Aram van Meurs voor zijn studie uitvoert. Aram doet een master Artificial Intelligence aan de VU en houdt zich bezig met ‘socially aware computing’. “Het gaat daarbij om nieuwe technologieën die zich bewust zijn van de sociale context waarin ze zich bevinden,” vertelt Aram op het plein bij Uilenstede. “Ik ben enorm geïnteresseerd in sociale robotica en in hoe die functioneert in een sociale samenhang. Daar is eigenlijk nog niet veel onderzoek naar gedaan. Onderzoek richtte zich vooral op de technische aspecten van de  robots, maar niet zozeer op de psychologische en sociale effecten bij zowel robots als de mensen met wie ze contact hebben. Dat soort dingen ben ik nu aan het onderzoeken.”

Daarom staat Aram tot en met 12 juli met Pepper op het plein tegenover het DUWO-kantoor. De robot voert gesprekken met voorbijgangers. Je kunt hem of haar (Aram: “Ik ben er nog niet helemaal uit of het een hij of een zij is”.) ook zelf aanspreken. Pepper is overigens met recht zeer sociaal te noemen, want als je een dag later nog eens langskomt, zal hij je herkennen en opnieuw een praatje met je aanknopen.

Populair model

Pepper ziet er leuk, uitnodigend en tamelijk schattig uit. Voorbijgangers reageren over het algemeen dan ook enthousiast. “Het is alleen jammer dat ik nog niet zo heel veel mensen heb gevonden die mee willen doen aan het onderzoek,” zegt Aram. “Het is inmiddels vakantie, dus het is hier niet zo druk. En ik heb natuurlijk het liefst dat ze een volgende dag nog eens terug komen om opnieuw met Pepper te praten maar dat lukt niet iedereen.”

Hoe komt Aram aan Pepper? Heeft hij hem/haar zelf gebouwd? “Nee. Ik heb hem wel zelf geprogrammeerd met behulp van een extern team. Je kunt zo’n robot gewoon kopen. Dit model is heel populair. Ze zijn wel heel duur. Een robot als Pepper kost 15.000 tot 20.000 euro. Dat kun je als student natuurlijk niet betalen. Maar de VU heeft er gelukkig een, waarvan ik gebruik maak.”

Dus wil je eens met een robot praten? Kom langs bij Aram en Pepper op Uilenstede.

Nieuwsoverzicht