Resultaten eerste metingen Hildebrandpad bekend

13-08-2020

DUWO heeft de resultaten van de eerste metingen na getroffen technische maatregelen in het Leidse studentencomplex Hildebrandpad binnen. In het complex leidt extreme hitte tot groot ongemak voor de bewoners. De gemeten temperaturen zijn ondanks de genomen maatregelen nog steeds hoger dan wenselijk, zegt vestigingsdirecteur Leiden Anneleen Lagae. Met een adviesbureau wordt verder onderzoek gedaan en inmiddels is een nieuwe proef voor verbetering begonnen.

Het studentencomplex aan het Hildebrandpad (ook bekend als de Zwarte Dozen) heeft te maken met forse warmteoverlast tijdens hete zomerdagen, wat tot veel klachten van bewoners leidt. DUWO is al lange tijd op zoek naar oplossingen om het wooncomfort van de woningen in de zomer te verbeteren. Er zijn al technische maatregelen getroffen. Daarbij is prioriteit gegeven aan de woningen die in de zomer het meest te lijden hebben onder de hitte (woningen met directe middagzon).


Luchtcirculatie

Om verbetering van het wooncomfort te krijgen, wordt vooral ingezet op luchtcirculatie. Voor het comfortgevoel in de zomer is het namelijk heel belangrijk dat de lucht in beweging is. In juni zijn in elk trappenhuis dakluiken gemaakt en de roosters en tussendeuren in de gangen zijn in beide gebouwen permanent opengezet. Verder worden in de woningen ventilatoren en deurkettingen aangebracht om de ventilatie in de kamer te verbeteren.


Gemiddeld 29 graden in augustus

Het effect van de maatregelen is pas te meten tijdens warm zomerweer. De afgelopen weken met temperaturen boven de dertig graden, leenden zich hier goed voor. De eerste resultaten van de temperatuurmetingen in woningen waar maatregelen zijn getroffen zijn nu bekend. Daaruit blijkt dat de gemiddelde temperatuur in de eerste helft van augustus (met hittegolven) uitkomt op 29 graden. De metingen worden gedaan in het midden van de kamer (dus niet vlak tegen een door de zon beschenen raam). Op de allerwarmste dagen is twee maal een uitschieter gemeten tot 35 graden in de meest ongunstig gelegen woningen (middagzon fel op het raam). De thermometer buiten (aan de gevel van het gebouw) gaf op die momenten net geen 40 graden aan.


“De resultaten die we nu hebben laten nog niet het binnenklimaat zien zoals we het willen,” zegt Anneleen Lagae. “Met een gespecialiseerd adviesbureau onderzoeken we opties voor verdere maatregelen. We begrijpen dat de urgentie hoog is. Vooral nu. Maar het bepalen van de juiste maatregel vergt tijd. Inmiddels zijn we met een nieuwe proefmaatregel begonnen. Die is er vooral op gericht om de zon buiten de woningen te houden.”


Boven verwachting steeds hetere zomers

Het complex Hildebrandpad met 504 woningen werd in 2012 opgeleverd. Het werd modulair gebouwd door stapeling van kant-en-klare studentenwoningen. Het gebouw is zeer goed geïsoleerd, geheel volgens de in 2012 geldende bouw- en regelgeving rond duurzaamheid. Er zit een zeer dikke isolatieschil omheen. In de winter levert dat veel voordeel op als het gaat om energiebesparing. Maar nu de temperaturen tijdens hittegolven in Nederland extreem veel sneller omhoog gaan dan verwacht (zo laat ook recent onderzoek van het KNMI zien), blijkt dat die goede isolatie een veel te warm binnenklimaat veroorzaakt.
Het gebouw is overigens bij de bouw al voorzien van zonwerende ramen.

Deel deze pagina