Geen objecten gevonden

Presentaties over huisvesting voor bovenbouwscholieren uit Curaçao

24-04-2023

DUWO gaf onlangs presentaties aan scholieren van 4 HAVO en 5 VWO van het Radulphus College uit Curaçao over hoe huisvesting in Nederland te vinden. Dat gebeurde op uitnodiging van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De scholieren waren op bezoek om zich voor te bereiden op een eventuele studie in Nederland.

Tijdens de bijeenkomsten hield de gevolmachtigde minister van Curaçao, Carlson Manuel, een inspirerende speech en gaf de DUO een presentatie over studiefinanciering en studeren in Nederland.

Ervaringsdeskundige

Ook Stichting We Connect was van de partij. Deze organisatie zorgt voor verbinding op educatief gebied tussen Nederland en de Antilliaanse eilanden Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Bonaire, Saba en Eustatius. Een medewerker van de stichting vertelde als ervaringsdeskundige over zijn studietijd in Nederland: de positieve verhalen, maar ook de dingen waar je als student uit Curaçao tegenaan kan lopen, zoals cultuurverschillen, discriminatie, eenzaamheid en – niet te vergeten – de Nederlandse winter en winterdepressie.

Daarna was er een informatiemarkt waar studenten hun vragen konden stellen, met aansluitend een borrel. De scholieren hadden zich al goed voorbereid en stelden veel vragen over het vinden van huisvesting. Vragen die naar voren kwamen waren bijvoorbeeld: vanaf welke leeftijd mag ik me inschrijven? Waar kan ik me allemaal inschrijven? Wat is het verschil tussen zelfstandig en onzelfstandig wonen? Mag mijn huisdier mee? Hoe lang moet ik ongeveer ingeschreven staan voordat ik kans maak op een kamer? Mag ik ook al een contract tekenen voordat ik 18 ben? Wat zijn de voor- en nadelen om te huren via de Stichting Studiefinanciering Curaçao (die van DUWO jaarlijks een aantal woningen voor University Housing afneemt).

Het leverde alles bijeen een leuke, informatieve middag met een ontspannen sfeer op. Hoofdboodschap vanuit DUWO was uiteraard: schrijf je op tijd in!

 

Deel deze pagina