Geen objecten gevonden

Pilot: onder de douche besparen op energie met ‘flatmates’?

15-09-2021

Besparen op je energiekosten terwijl je lekker staat te douchen? DUWO en de Leidse huurdersvereniging BRES gaan samen uitzoeken of het kan in een pilot met zogenaamde ‘flatmates’. Die zijn dinsdag geïnstalleerd in studentencomplex Klikspaanweg in Leiden.

Wat is een ‘flatmate’ en hoe werken ze? Flatmates zijn geen huisgenoten, maar warmtewisselaars die eruit zien als stijlvolle douchematjes. Ze worden op de bestaande douchevloer of in de douchebak geplaatst en aangesloten op de douchekraan. Het gebruikte warme douchewater stroomt door de warmtewisselaar, waar de warmte via een dubbelwandige koperen buis wordt afgegeven aan het koude water dat naar de douchekraan stroomt. Omdat het koude water al is opgewarmd is er dus minder verhitting van water nodig voor je douchebeurt en bespaar je energie. En mooier: je bespaart terwijl je doucht! Het gaat hier om douchewarmteterugwinning. Het afgekoelde water zelf stroomt uit de warmtewisselaar via de afvoer naar de riolering.

Besparing van 30-40 procent energie

Voorlopig zijn flatmates geïnstalleerd in een blok studentenwoningen aan de Klikspaanweg. Als de actie het juiste rendement oplevert worden ze in nog twee woonblokken aangesloten en later mogelijk in andere  complexen. De duurzaamheidsactie is een plan van DUWO en huurdersvereniging BRES. Zelf gaat de huurdersvereniging ook een aantal flatmates verloten onder de achterban. Gedurende een half jaar tijd worden de besparingen van de aangesloten flatmates gemeten (via de gas- en watermeterstand van de tussenmeters en de branduren). Volgens de fabrikant van de apparaten kun je – al douchend – 30 tot 40 procent aan energie besparen. Handig is dat de warmtewisselaars snel zijn aan te sluiten, zonder breken of verbouwen. En er zit ook nog antislip op

Deel deze pagina