Nederlands
Taal / Language
Kies een taal / Choose your language
Welkom Over DUWO DUWO Nieuws Het laatste nieuws

Pilot met waterstof op Uilenstede

Leestijd: 2 min

Ook DUWO gaat waterstof inzetten om aardgas te vervangen. Er komt een pilot op campus Uilenstede in Amstelveen.

DUWO gebruikt al verschillende technieken om haar studentencomplexen duurzamer te maken en mee te helpen aan de beperking van de CO2-uitstoot. Daar komt nu een nieuwe bij: verwarming door middel van de verbranding van waterstofgas. Er komt in het geheel geen CO2 bij vrij.

De techniek staat momenteel sterk in de belangstelling, omdat die mogelijk een uitstekend alternatief is voor aardgas, waar we immers vanaf moeten. Onlangs werd bekend dat op drie plaatsen in ons land plannen bestaan voor de bouw van grote elektrolysefabrieken, nodig voor de productie van waterstof. Deskundigen zien grote mogelijkheden voor het gebruik van waterstof, te meer daar het mogelijk bruikbaar is in de bestaande gasinfrastructuur. Waterstof wordt zelfs al ‘het nieuwe aardgas’ en ‘het ontbrekende puzzelstukje voor de totale overgang naar duurzame energie’ genoemd. Het groene waterstofgas wordt uit water gemaakt door middel van elektrolyse met door windmolens opgewekte duurzame stroom.

DUWO gaat in twee complexen op Uilenstede een proef doen met waterstofgas. Daarbij wordt overigens nog niet het volledige gasverbruik van de CV-ketels vervangen door waterstofgas, maar wel bijna de helft. Die verhouding moet in komende jaren oplopen, totdat alle aardgas is vervangen door waterstofgas.

Nieuwsoverzicht