Welkom Over DUWO DUWO Nieuws Het laatste nieuws

Ook compensatie studenten hoge energieprijzen

Leestijd: 4 min

Studenten met collectieve gas- en elektriciteitsaansluitingen krijgen binnenkort ook compensatie voor de hogere energieprijzen. Dat is heel goed nieuws voor onze doelgroep, die vóórdat de energieprijzen stegen al bijna de helft van hun inkomen aan woonlasten op zagen gaan. Het verwerken van de uitkering in de servicekosten wordt wel een ingewikkelde puzzel voor DUWO. Want de subsidieregeling wordt een stuk ingewikkelder dan de systematiek van het prijsplafond bij individuele aansluitingen. Op zijn vroegst half februari maakt het kabinet de details van de regeling bekend. DUWO is al begonnen met de voorbereidingen.

De regeling komt er

Eerder konden studenten geen aanspraak maken op compensatieregelingen. De twee keer 190 euro die in november en december 2022 is uitgekeerd, ging aan alle studenten voorbij die geen eigen individueel energiecontract hadden en die groep doet ook niet mee met het per 1 januari ingestelde energieplafond, Naar schatting meer dan 75% van onze huurders heeft een collectieve aansluiting. Gelukkig komt er nu wel een alternatieve financiële regeling voor onze bewoners. De grote lijnen daarvan zijn bekend, maar het is erg belangrijk om de details hiervan te kennen voordat de regeling doorgevoerd kan worden.

Voorbereiden

De compensatieregeling is, anders dan het prijsplafond, een subsidieregeling. Verhuurders zoals DUWO moeten die gaan aanvragen per aansluiting en per energiestroom (gas/warmte/elektriciteit) en dan naar rato verdelen onder de huurders. Dat heeft nogal wat gevolgen en de gekozen oplossing is op z’n zachtst gezegd niet onze eerste keus. Maar tegelijkertijd zijn we natuurlijk enorm blij dat er een compensatieregeling in de maak is waarmee wij onze huurders kunnen helpen.

Ingewikkelde regeling

Alleen de contouren van de regeling zijn bekend, maar nu is al wel duidelijk dat aanpassing van de servicekosten geen kwestie is van even een ‘vinkje’ zetten in ons automatiseringssysteem en de compensatiebedragen met één druk op de knop doorvoeren. Er is niet één compensatiebedrag, maar verschillende bedragen voor gas, warmte en elektriciteit en voor een zelfstandige woning of een onzelfstandige kamer. Zo zijn er meerdere aspecten* die het doorvoeren gecompliceerd maken.

We zijn keihard aan de slag met de voorbereidingen. We proberen 1 april te halen, maar dat blijft afhankelijk van de definitieve regeling van het Rijk. Wettelijk is overigens slechts eenmaal per jaar een aanpassing van de servicekosten en voorschotbedragen toegestaan. Dit hebben we 1 januari jl al gedaan. Maar we nemen aan dat onze huurders geen bezwaar hebben tegen een tweede aanpassing als die een verlaging betekent.

Energie besparen

Naast het instellen van deze compensatieregeling is het natuurlijk ook belangrijk om kosten op andere manieren te besparen en energiezuiniger te worden. DUWO heeft in veel grote complexen al aanpassingen doorgevoerd aan cv-installaties. Bij kleine onzelfstandige groepen met een eigen verwarmingsinstallatie zijn bij recent onderhoud de instellingen ook aangepast. Van de overige complexen wordt nog een inventarisatie gemaakt of en hoe de cv-installatie aangepast kunnen worden. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om zaken als het verlagen van de waterdruk, de temperatuur van het tapwater en de temperatuur van de cv.

Meer informatie en advies over energie besparen is op onze website (https://www.duwo.nl/energie-besparen) te vinden.

* Achter een blokaansluiting kunnen zelfstandige of onzelfstandige wooneenheden zitten, maar ook beide typen. En de situatie is anders voor elektriciteit dan voor gas en warmte. Er is ook nog het onderscheid tussen klein- en grootverbruik. Bovendien is er mogelijk sprake van een ondergrens bij aansluitingen met minder dan 2 tot 3 zelfstandige, of 3 tot 5 onzelfstandige wooneenheden. Dan overweegt het kabinet ook nog een n-1 regel: er wordt voor één wooneenheid minder subsidie verstrekt dan het aantal woningen dat er achter een aansluiting aanwezig is. Tot slot kan er mogelijk voor het tweede half jaar weer een ander subsidiebedrag gehanteerd gaan worden. Dat maakt het extra ingewikkeld. Dit betekent dus dat we voor heel veel huurders precies na moeten gaan op welk bedrag zij recht hebben, zowel voor elektriciteit als warmte/gas.  

Nieuwsoverzicht