Nederlands
Taal / Language
Kies een taal / Choose your language
Welkom Over DUWO DUWO Nieuws Het laatste nieuws

Nu grotere proef met bezorgboxen voor postpakketten

Leestijd: 2 min

In enkele studentencomplexen van DUWO in Leiden en Amsterdam komt een proef met pakketkluizen waarin leveranciers postpakketjes kunnen bezorgen. Drie jaar geleden werden al bezorgboxen op proef geplaatst in een groot Delfts studentencomplex. DUWO wil de dienst nu op iets grotere schaal onderzoeken, met name of gewenst en betaalbaar is.

‘Vandaag besteld, morgen in  huis’. Ontzettend handig als je online bestelt. Maar de hoeveelheden pakketjes die overal worden bezorgd swingen de pan uit. Uit onderzoek van de Thuiswinkel Markt Monitor blijkt dat in 2021 373 miljoen aankopen online werden gedaan, een stijging van 13% ten opzichte van 2020. Daarmee wordt ruim een derde van al onze bestedingen online gedaan en dat moet dus allemaal worden bezorgd. Geen wonder dat pakketbezorgers regelmatig wanhopig rondlopen, dat pakketten verdwijnen of – bijvoorbeeld in de grote studentencomplexen van DUWO – langdurig rondzwerven voor ze bij de juiste eigenaar belanden.

Is het betaalbaar?

Ook bewoners en bewonerscommissies klagen erover. Een oplossing kan liggen in plaatsing van pakketkluizen met bezorgboxen. Dat wordt vaak al gedaan in duurdere complexen van commerciële partijen, waarvan de bewoners voor zo’n dienst wel het nodige willen bijbetalen in de servicekosten. Maar DUWO probeert de woonlasten liefst laag te houden. Niettemin denkt DUWO dat die pakketkluizen een faciliteit met veel toegevoegde waarde zullen zijn in studentencomplexen. Daarom werd drie jaar geleden al eens een kleine proef gedaan met bezorgboxen in het International Student House in Delft. Om te kijken of het op meer plekken helpt, te kijken hoeveel gebruik ervan wordt gemaakt en te onderzoekenn of en hoeveel bewoners ervoor willen en kunnen betalen wordt nu een pilot op grotere schaal gedaan.

Enquête

Zes maanden lang krijgen enkele grote studentencomplexen in Leiden (Leise Schans) en Amsterdam (Pierre Lallementstraat) pakketkluizen van verschillende aanbieders. Ook de proef in Delft blijft voortduren. Na afloop wordt een enquête over de ervaringen gehouden, gekeken met welke partij het beste in zee kan worden gegaan en of de faciliteit kan worden uitgebreid. Dat gebeurt in een complex overigens alleen als 70% van de bewoners ermee instemt.   

Nieuwsoverzicht