Nederlands
Taal / Language
Kies een taal / Choose your language
Welkom Over DUWO DUWO Nieuws Het laatste nieuws

Nieuwe wet vaste huurcontracten nu aangenomen

Leestijd: 2 min

Ook de Eerste Kamer heeft nu ingestemd met het wetsvoorstel om tijdelijke huurcontracten te verbieden. Studentenwoningen voor zowel Nederlandse studenten met een campuscontract als internationale studenten met een tijdelijk contract vallen er niet onder.

Dankzij de goedkeuring worden tijdelijke huurcontracten per 1 januari 2024 verboden. Sinds 2016 waren dergelijke contracten toegestaan met het idee dat het aanbod aan huurwoningen daarmee groter zou worden. Daarvan bleek echter geen sprake. Het enige wat er gebeurde was dat verhuurders na afloop van het tijdelijke contract de huur fors verhoogden. De nieuwe wet waarin tijdelijke contracten worden verboden is bedoeld om daar paal en perk aan te stellen.

DUWO

Maar hoe zit het dan bij een studentenhuisvester als DUWO? In de praktijk is het campuscontract van DUWO immers ook tijdelijk omdat je een half jaar na afstuderen moet vertrekken. Maar formeel is het campuscontract  ‘van onbepaalde duur’. Je mag immers blijven zitten, zo lang als je studeert. Daarom valt het campuscontract  buiten deze wetswijziging en verandert er hier niets.   

DUWO verhuurt daarnaast ook woningen met een echt tijdelijk contract aan bijvoorbeeld internationale studenten die hier tijdelijk verblijven. Ook worden woningen die op de nominatie van sloop of renovatie staan soms met een tijdelijk contract verhuurd. En als DUWO een complex ingrijpend verbouwt, huisvest ze de  bewoners vaak tijdelijk ergens anders. Hoe zit het met dergelijke contracten?

De uitzonderingen

Hoewel de nieuwe wet uitgaat van het vaste huurcontract als norm, zijn er uitzonderingen mogelijk, waardoor er voor studentenhuisvesters (en andere woningcorporaties) uiteindelijk niet veel verandert. Zo blijft short stay verhuur voor internationale studenten mogelijk. Verdere uitzonderingen maken het woningcorporaties mogelijk om aan bepaalde doelgroepen voor wie dat nuttig of noodzakelijk is nog steeds tijdelijke contracten aan te bieden. Bijvoorbeeld mensen uit de maatschappelijke opvang, weeskinderen of huurders van wisselwoningen. Maar ook studenten. Verder is verhuur onder de Leegstandswet (bij sloop bijvoorbeeld) nog steeds mogelijk.

Particuliere partijen die tot nu toe vaak studentenkamers verhuurden met een contract voor 1 of max. 2 jaar zijn dadelijk wél gebonden aan de vaste contracten. Studenten die dergelijke kamers huren, hoeven dan dus niet meer telkens op zoek naar een nieuwe kamer of een nieuw tijdelijk huurcontract met hogere huur aan te gaan.

Nieuwsoverzicht