Geen objecten gevonden

Nieuwbouwplan voor 300 studentenwoningen langs groene Rijnoever

05-06-2023

DUWO is bezig met een nieuwbouwplan voor bijna 300 studentenwoningen in Nieuw-Rhijngeest, vlak bij het Leidse Bio Science Park. In deze nieuwe wijk in Oegstgeest wordt het straks wonen tussen groen en water, langs de Rijnoevers.

Het nieuwbouwplan voorziet in ruim 290 woningen volgens het nieuwste woonconcept van DUWO: de STING (studettes in groepsverband). Het zijn kleine zelfstandige studio’s, maar dan in groepen met elk een eigen gemeenschappelijke ruimte met keuken waar kan worden gekookt en gegeten. Dat maakt dus dat de bewoners de voordelen van zowel zelfstandig als van groepswonen hebben: je eigen voordeur én de gezelligheid en sociale interactie van een studentenhuis. Plus het grote voordeel van de zelfstandige woning: huurtoeslag.

All electric

Nieuw-Rhijngeest is een nieuwe wijk aan de Rijn in Oegstgeest. In het oostelijk deel ervan wordt het Leidse Bio Science Park uitgebreid. De Universiteit Leiden gaf DUWO het recht op ontwikkeling van studentenhuisvesting in het gebied.

De 290 woningen worden vrijwel allemaal 18 m2 groot en worden verdeeld in 27 groepen. Die krijgen elk een eigen gemeenschappelijke woonkamer van 40 m2. Daarnaast is er dan op de begane grond nog een common room van 125 m2. Het gebouw bestaat uit een toren van dertien woonlagen en twee aangesloten lagere blokken van vier woonlagen.

Voor de energievoorziening komt er een all electric installatiesysteem met vloerverwarming via lucht/water warmtepompen en een centraal ventilatiesysteem dat voor warmteterugwinning, koeling en verwarming zorgt. Dat levert een energielabel van A++ op.

Langs de groene Rijnoever

Het complex komt in een prettige woonomgeving te liggen. In de nieuwe wijk worden in totaal 800 woningen gebouwd (behalve de studentenwoningen ook 500 gevarieerde woningen voor andere doelgroepen). Veel groen en water is al aanwezig vanwege het nabij gelegen Park Landskroon en de sloepenhaven aan de Binnenrijn. Tijdens de bouw van de nieuwe wijk wordt het landschappelijke karakter van het gebied behouden. Bewoners kunnen er straks dan ook geweldig wandelen langs de groene Rijnoevers. Ook de fiets- en wandelroute door het Bio Science Park komt door de wijk te lopen. Via die route ben je snel bij station Leiden.

In andere opzichten is er eveneens veel aandacht voor groen en duurzaam. Een bijzonder voorbeeld: het parkeerterrein in de wijk krijgt een wadi met een natuurlijk zuiveringssysteem, waarin zuiverende planten benzineresten uit het regenwater filteren.

Het nieuwbouwplan wordt op dit moment nader uitgewerkt. In een optimistische planning zou de bouw in het voorjaar van 2024 kunnen beginnen. In dat geval zou het complex dan in 2026 klaar kunnen zijn. Het plan is ontworpen door Klunder Architecten, hetzelfde bureau dat ook het vlakbij gelegen Kolffpad (bijna klaar) ontwierp.

Deel deze pagina