Geen objecten gevonden

Nieuwbouw Kolffpad in Leiden begint in najaar

08-07-2021

In Leiden is nieuwbouw in aantocht: op de Boerhave Campus kan DUWO in september beginnen met nieuwbouw van een groot studentencomplex aan het Kolffpad. De omgevingsvergunning voor de nieuwbouw kwam onlangs rond. In het nieuwe complex komen ca. 290 studentenwoningen (en de ‘ideale’ common room).

Het studentencomplex van 22 verdiepingen verrijst op een locatie van de Universiteit Leiden, op een levendige campus, vlakbij universiteitscomplexen, hogeschool, station Leiden CS en het stadscentrum. Op de verdiepingen en in een aanbouw komen 289 zelfstandige woningen, de meeste met een oppervlakte van 21-22 m2. Voor de bewoners komen er uitstekende voorzieningen. Zo worden de drie common rooms (met een game & playroom, een studiecafé en studieruimte) ingericht met input van studenten. Daarvoor werden eerder workshops gehouden, waarin studenten konden aangeven wat ze belangrijk vinden in een common room. De ‘ideale’ common room blijkt te beschikken over onder meer een combinatie van mogelijkheden voor studeren en gezellig samen ontspannen, inventaris voor spelletjes, goed verplaatsbare meubels, een professioneel koffieapparaat en een keuken om met een grote groep in te koken. DUWO gaat de common rooms aan het Kolffpad dadelijk dan ook zoveel mogelijk op die manier inrichten. Praktische voorzieningen zijn een wasserette en een overdekte dubbellaagse fietsenstalling.

Insectenhotels en nestkasten

De omgeving is ook fijn om te wonen: veel groen, want het Kolffpad valt binnen de parkachtige herontwikkeling van het Leiden Bio Science Park. Dat brengt, ook voor het studentencomplex, natuurinclusieve bouw met zich mee. Toepassingen voor klimaatadaptatie en biodiversiteit zijn dadelijk ruimschoots terug te vinden in de nieuwbouw: die krijgt onder meer een groen sedum dak en een groene gevel met insectenhotels en nestkasten. Door aansluiting op de stadsverwarming wordt het complex gasvrij. Zonnepanelen zorgen voor de stroom voor elektrisch koken.

Ook de levendige omgeving maakt Kolffpad tot een leuke woonstek. In de buurt zitten veel start-ups en kennisinstellingen en bedrijven in de biotechnologische sector (meer dan honderd).

In de startblokken

Nu alle vergunning rond zijn, staat aannemer Waal Bouw uit Vlaardingen in de startblokken voor de bouw. De bouwvoorbereidingen zijn inmiddels begonnen (onder meer grondwerk en aanleg van een tijdelijke brug voor bouwverkeer van de Sandifortdreef naar de bouwplaats). De verwachting is dat de eerste paal in september de grond in kan en dat het complex halverwege 2023 klaar kan zijn. Het ontwerp voor Kolffpad is van Klunder Architecten uit Rotterdam.

Meer over het project is te vinden op de projectensite van DUWO: https://www.duwo.nl/over-duwo/onze-gebouwen/projectinformatie/projectdetails/item/44

(Woningzoekenden kunnen overigens nog niet reageren op deze woningen. Op de website wordt gemeld als dat wel het geval is.)

Deel deze pagina