Geen objecten gevonden

Monumentendagen Leiden: kom kijken in het Oudeliedenhuis

02-09-2021

Ook in Leiden stelt DUWO tijdens de Open Monumentendagen weer een pand open: dit keer kun je op zaterdag 11 en zondag 12 september komen kijken in het monumentale Oude Liedenhuis aan de Herengracht 33. Vroeger woonden er arme bejaarden, tegenwoordig studenten.

Van de vele rijksmonumenten die DUWO in Leiden heeft is er elk jaar een te bezichtigen tijdens de Open Monumentendagen. Vorig jaar gingen ze niet door vanwege het coronavirus, maar dit jaar kan het weer. Het pand dat dit keer kan worden bezocht is het voormalige Oude Mannen- en Vrouwenhuis of Oude Liedenhuis aan de Herengracht 33-35. Het pand werd in 1885 gebouwd naar een ontwerp van de Leidse architect W.C. Mulder.

Per schuit

Het was overigens niet het eerste oude mannen- en vrouwenhuis in Leiden. Een voorganger ervan stond aan de Middelweg. In 1816 moesten de bewoners daarvan echter verhuizen. Ze werden per schuit overgevaren naar een voormalig fabriekspand aan de Herengracht 33. Dat gebouw werd in 1885 vervangen door een heel nieuw pand, het huidige.

Vanaf 1886 konden de bejaarden in hun nieuwe huis terecht. Er waren afzonderlijke delen voor mannen en voor vrouwen. De bewoners zaten er behaaglijk bij, omdat het gebouw over een centrale verwarming beschikte.

In 1992 werd het pand verbouwd tot huisvesting voor 35 studenten. Op de voorgevel in renaissancestijl is nog een duidelijke verwijzing naar de oorspronkelijke bewoners te zien. In het reliëf links van de entree worden de Weldadigheid, de Rust en de Vrede uitgebeeld. Andere verwijzingen (onder meer naar de barmhartige stichters) zijn in het reliëf rechts te zien: de Menslievendheid, de Oprechtheid en de Dankbaarheid. Aan de buitenkant is verder niets veranderd. Binnen is het pand uiteraard verbouwd naar de eisen van deze tijd. Maar er is nog veel oorspronkelijks te vinden, zoals bijvoorbeeld de centrale keuken en het trappenhuis. En in de fusie (de gemeenschappelijke woonkamer) zijn de authentieke betimmering, lambrisering en haardpartij nog te zien.

Bezoekers kunnen op zaterdag 11 september van 12.00 tot 17.00 naar binnen. Zondag 12 september is het gebouw van 10.00 tot 17.00 uur te bezichtigen. Het is niet toegankelijk voor rolstoelen.

Deel deze pagina