Geen objecten gevonden

Monumentendag Delft: twee monumentale panden DUWO open (en een Jan Schoonhoven te zien)

01-09-2023

Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 9 september zijn in Delft twee monumentale panden van DUWO open voor het publiek: het gebouw met sterrenwacht aan de Kanaalweg 4 en het naastgelegen kantoor van DUWO, waar onder meer een echte Jan Schoonhoven is te bewonderen.

Het kantoor van DUWO is dit keer voor het eerst te bezichtigen. Het sprookjesachtige neogotische pand met veelkantige torens naast de Sebastiaansbrug, dat voor veel mensen associaties met Harry Potter oproept, was het  onderkomen van de voormalige faculteit voor Physica en Electrotechniek. Het werd rond 1901-1902  gebouwd naar een ontwerp van rijksbouwmeester Jacobus van Lokhorst, die voor meer onderwijsgebouwen in het TU-Noordgebied tekende.

Collegezalen en trappenhuizen

In 2011 werd het herontwikkeld tot kantoor voor DUWO en 47 woningen voor promovendi (aan de voorkant). Bezienswaardig zijn onder meer de twee oude trappenhuizen met originele kleurige glas-in-loodramen en de twee antieke collegezalen met neogotische ramen en gietijzeren spanten. Een ervan is verbouwd tot multifunctionele ruimte, maar de ander ziet er nog volledig authentiek uit. Je kunt zo plaatsnemen in de collegebanken (iets wat overigens nog met de enige regelmaat gebeurt, want de zaal wordt verhuurd aan onderwijsinstellingen voor het geven van colleges).   

Jan Schoonhoven

In de verbouwde collegezaal hangt een linoleumcollage van de bekende Delftse kunstenaar Jan Schoonhoven. Het enorme kunstwerk (2,75 bij 6 meter) werd in 1957 gemaakt in opdracht van de Stichting Delftse Studentenhuisvesting (nu DUWO) voor een studentenhuis aan de Oude Delft. In 1963 ging het naar de net gebouwde Tienstraflat. Later hing het nog een tijd – min of meer vergeten -  in de studentenhuisvesting aan de Oost-Indiëplaats. Na herontdekking werd het vakkundig gerestaureerd en uitgeleend voor een grote tentoonstelling in Museum Het Prinsenhof.

Sterrenwacht

Het gebouw met de sterrenwacht aan de Kanaalweg 4 is net als voorgaande jaren ook weer te bezichtigen. Het gaat hier om de voormalige faculteit Geodesie, Landmeten en Waterpassen, gebouwd tussen 1892 en 1894, eveneens naar een ontwerp van Van Lokhorst. Tegenwoordig zijn er enkele hightech bedrijven en verenigingen voor internationale studenten gevestigd. In de toren is bovendien het antieke instrumentarium van de vroegere faculteit te vinden, beheerd door De Hollandse Cirkel, een stichting die zich met de geschiedenis van de geodesie bezighoudt. Op de vijfde verdieping van de toren staat een monumentale koepel met sterrenwacht, die door de faculteit werd gebruikt voor studiedoeleinden. Je komt er na een flinke klim door het fraaie oude trappenhuis en hebt op de omloop prachtig uitzicht over de stad. Ook staat er de gerestaureerde antieke telescoop van de faculteit.

Bijzondere instrumenten

In de sterrenwacht staan onder meer op het programma: uitleg bij de bijzondere instrumenten in de toren door de Hollandse Cirkel, een demonstratie rekenen met historische rekenmachines door prof. Paul Breedveld (10.00-13.00 uur), een lezing over zwaartekrachtmeting van dr. Ir. Bart Root (13.00-16.00 uur) en uitleg in de koepel door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Voor kinderen is er een speurtocht.

Openingstijden

Beide gebouwen zijn alleen op zaterdag 9 september te bezoeken, de sterrenwacht (Kanaalweg 4) van 10.00 tot 16.30 uur en het DUWO-kantoor (Professor Schermerhornstraat 4) van 10.00 tot 17.00 uur. Zie ook:

www.openmonumentendagdelft.nl/monumenten/kantoor-stichting-duwo

www.openmonumentendagdelft.nl/monumenten/gebouw-voor-geodesie

Deel deze pagina