Geen objecten gevonden

Minister slaat advies over Kronenburg in de wind

03-08-2023

Afgelopen maand is duidelijk geworden dat er geen politieke wil is om de bouw van enkele duizenden studentenwoningen in de Amstelveense wijk Kronenburg mogelijk te maken. Twee ministers overlegden over mogelijke scenario’s, maar namen de adviezen niet over. DUWO is enorm teleurgesteld.

Over het plan Kronenburg is de afgelopen jaren veel te doen geweest. De bouw van 2.500 studentenwoningen en 1.500 shortstay voorzieningen pal naast campus Uilenstede moest een forse bijdrage leveren aan het verminderen van de enorme kamertekorten in de regio Amsterdam. Het zou ook een transformatie betekenen van een verloederde monofunctionele kantorenwijk naar een bruisend multifunctioneel woon-werk gebied.

In mei 2022 was het nog de Raad van State die een streep door het bestemmingsplan voor Kronenburg haalde vanwege zorgen om vliegtuiglawaai van Schiphol. Recent steeg de hoop op een politieke oplossing, omdat een topambtenaar van het rijk opdracht kreeg om scenario’s aan te dragen en een doorbraak te bewerkstelligen op dit dossier. In juli spraken de twee demissionaire ministers De Jonge (volkshuisvesting) en Harbers (infrastructuur) over deze adviezen, maar namen ze niet over. Volgens de bewindslieden zijn er elders in de regio genoeg andere locaties voor studentenhuisvesting.

DUWO, de gemeente Amstelveen en de andere betrokken partijen zijn enorm teleurgesteld. Er is vele jaren hard aan het plan gewerkt. Ook studenten stonden op de bres voor het plan. Alternatieve locaties voor studentenhuisvesting in de regio van deze omvang bestaan er niet en op deze manier verdwijnt een reële mogelijkheid om op korte termijn een wezenlijke bijdrage te leveren aan het verminderen van de kamernood.  

 

Deel deze pagina