Welkom Over DUWO DUWO Nieuws Het laatste nieuws

Minister Ollongren opent campus op Leidse Schans

Leestijd: 3 min

Minister Kajsa Ollongren opent maandag 26 augustus het tweede deel van de grote duurzame studentencampus op de Leidse Schans in Leiden: 467 studentenwoningen, ontwikkeld en gerealiseerd dankzij een samenwerking tussen de gemeentelijke Taskforce Studentenhuisvesting, VORM, Ballast Nedam Development, Syntrus Achmea en studentenhuisvester DUWO.

Twee gloednieuwe studentencomplexen met respectievelijk 218 en 249 woningen vormen samen het tweede deel van campus Yours op de Leidse Schans. In 2015 werden de eerste 600 studentenwoningen al in gebruik genomen.

Brede samenwerking

De campus kwam tot stand door een samenwerking tussen veel partijen. DUWO is al vanaf het begin bij de plannen betrokken, samen met de Leidse Taskforce Studentenhuisvesting, waarin ook de Universiteit Leiden en de Hogeschool Leiden zijn vertegenwoordigd. In 2011 wonnen VORM en Ballast Nedam Development de tender voor de bouw van de campus. Er werden vier blokken met in totaal 600 woningen gebouwd, die werden aangekocht door Syntrus Achmea. DUWO nam drie blokken in beheer en het vierde in eigendom.

Ruim en betaalbaar

De campus werd al snel een populaire woonplek voor studenten en eind 2017 begon de bouw van het tweede deel, met 467 studentenwoningen. Deze twee blokken van zes en vijftien verdiepingen werden in juni en juli opgeleverd en zijn inmiddels bewoond door studenten. Voor het tweede deel geldt dezelfde constructie als voor het eerste: VORM en Ballast Nedam Development zorgden voor ontwikkeling en bouw, Syntrus Achmea heeft de gebouwen in eigendom en DUWO verhuurt de woningen aan studenten en zorgt voor het beheer.

De woningen zijn kwalitatief gelijk aan de woningen van het eerste deel en bestaan voor het overgrote deel uit ruime studio’s met eigen voorzieningen. Ze zijn goed betaalbaar voor de doelgroep: na aftrek van huurtoeslag (mogelijk voor alle woningen, vanaf 18 of 23 jaar) komen de huurprijzen op minimaal € 254 en maximaal € 319. (Er zijn overigens ook enkele kamers in groepen en enkele tweekamerappartementen.)

De campus zelf ligt gunstig. Het is amper zes minuten fietsen naar het centrum van Leiden. Op enkele minuten lopen ligt treinstation Lammenschans. In totaal komen er op de Leidse Schans 1.900 woningen, waarvan een kleine 1.300 studentenwoningen. De laatste woningen worden naar verwachting medio 2020 opgeleverd.
Het ontwerp van de campus is van Mecanoo Architecten.    

Duurzame campus

Alle woningen op de campus zijn uiterst duurzaam en klaar voor de energietransitie. Net als de eerder gebouwde studentencomplexen hebben de twee nieuwste gebouwen geen gasaansluiting en zijn ze extra geïsoleerd. Verwarming en warm tapwater worden hier geleverd door een combinatie van een warmtepompboiler, een ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW) en vele zonnepanelen op de daken. De campus voldoet daarmee aan de eerder door de gemeente gestelde duurzaamheidseisen.

 

Nieuwsoverzicht