Geen objecten gevonden

Meer groen is niet alleen goed voor het milieu

18-07-2019

Ton Vreeswijk, coördinator van de Tuindienst van DUWO, verleidt studenten met heerlijk geurende jasmijn. Hij ruilt namelijk stenen in voor meer groen. “Het is iets wat we al jaren doen,” vertelt hij. “En we doen het niet alleen voor het milieu.”

 

Ton verzorgt samen met zijn team ongeveer 80.000 vierkante meter buitenruimte, verdeeld over kleine en grote complexen van DUWO in Leiden. Daar zit ook zeer veel groen in, tuinen, perken, grasveldjes enz. En als het aan Ton en de zijnen ligt, wordt dat vooral meer. Meer groen in de DUWO-buitenruimte en meer groen in de stad. “Dat bereik je door te zorgen dat regenwater direct de grond in kan of dat je meer vogeltjes en bijen aantrekt die de natuur vervolgens weer in balans houden. Maar daar doen we het natuurlijk niet alleen voor…”
Groen is niet alleen belangrijk voor het milieu, maar vooral ook voor de huurders, merkte Ton. “Studenten voelen zich prettig wanneer het buiten verzorgd en mooi groen is. Ook al letten ze daar in eerste instantie natuurlijk niet op. Maar een verzorgde binnen- en buitenruimte versterken samen wel degelijk de woonbeleving. Pas als je gaat letten op het groen, merk je dat het een andere sfeer geeft en dat je je er goed bij voelt.”

Co-creatie

“Wanneer we een tuin aanpakken, betrekken we onze huurders bij het proces, co-creatie dus. Maar we kunnen niet in elk idee meegaan,” zegt Ton. “We leveren kwalitatief uitstekend hovenierswerk, maar we stemmen het wel af op studenten. Die maken immers op een andere manier gebruik van een tuin dan bijvoorbeeld een gezin. Dus we steken veel energie en kennis in het maken van creatieve tuinen, die makkelijk en zonder veel hoge kosten te onderhouden zijn en waar onze huurders blij van worden.”

Ook in een druk bebouwde stad!

In de druk bebouwde stad is het niet altijd mogelijk om stenen in te ruilen voor groen. Maar bij de Tuindienst zijn ze inventief. Want wat wel kan, is met verticaal groen werken. Ton: “Een kale stenen muur voelt toch anders dan een groene muur met een heerlijk geurende jasmijnplant.”

Deel deze pagina