Geen objecten gevonden

Loetje opent filiaal in Leids DUWO-complex

15-07-2021

De 220 internationale studenten die in het St. Elisabeth Ziekenhuis in Leiden wonen hebben sinds kort een filiaal van het bekende biefstukrestaurant Loetje in de tuin. Begin deze maand was de al eerder aangekondigde opening van het restaurant een feit.

In het Sint Elisabeth Ziekenhuis aan de Hooigracht zitten al vele jaren studentenwoningen van DUWO. Voorheen zat ook Biercafé Oliver in het pand. Toen dat de deuren sloot ging Loetje er aan de slag. Er werd een flinke verbouwing uitgevoerd, waarbij restaurant, bar en keuken volledig werden aangepast in Loetjehuisstijl. Dat is overigens wel gebeurd met inachtneming van de historische stijl van het 130 jaar oude gebouw.

Dinerbon voor studenten

DUWO-beheerder Bart Dorrestein was vanaf het begin bij de verbouwing betrokken. Mede omdat er voor de bewoners wel de nodige overlast was. En daarbij wist hij nog een leuke deal voor een deel van de studenten rond te krijgen: “Er was vooral voor de studenten die recht boven het restaurant woonden wel de nodige overlast. Ik kon bij Loetje bedingen dat die studenten allemaal een dinerbon kregen. Dus dat is leuk; die kunnen daar nu een keer gratis uit eten.”

Gezellige boel

De Leidse vestiging van Loetje heeft binnenin het pand een groot restaurant en buiten, in de binnentuin, nog eens een flink terras. “Die delen ze met alle bewoners en een gezin wat er ook woont,” vertelt Bart. “Het terras is afgebakend. Maar als het mooi weer is, maken de studenten die er wonen, het gezin en de restaurantgasten dus met z’n allen gebruik van de binnentuin. Dan is het er echt een grote gezellige boel. De eerste week, toen het net mooi weer was, was het er dan ook meteen heel druk en gezellig.”

Begonnen als biljartcafé

Loetje is inmiddels een begrip in het restaurantwezen. De vestiging in Leiden is al het 24e filiaal van de keten. De eerste Loetje werd ruim veertig jaar geleden in Amsterdam-Zuid geopend, toen nog als ‘Café Loetje’. Aanvankelijk ging het om een biljartcafé, maar toen er ossenhaasbiefstuk op de kaart werd gezet maakten de biljarttafels al snel plaats voor eettafels en werd Loetje eetcafé. Daarna begon de daar geserveerde biefstuk met jus en witbrood aan een ware zegetocht door het land. Inmiddels bevat de kaart heel wat meer dan biefstuk alleen en zijn de restaurants ook open voor ontbijt en lunch.

Het restaurant zit vaak in studentensteden. Onder meer Nijmegen, Utrecht, Rotterdam, Breda, Amsterdam, Eindhoven en Den Haag hadden al filialen. Onlangs kwam er ook nog een in Delft (niet in een studentencomplex van DUWO maar in het vroegere Legermuseum).

Rijksmonument

Het voormalige Sint Elisabeth Ziekenhuis is een rijksmonument uit 1892. Na vertrek van het ziekenhuis in 1972 huisvestte de Universiteit Leiden er haar faculteiten psychologie en geschiedenis. Rond de eeuwwisseling werd ‘het Elisabeth’ verbouwd tot ruim 200 woningen voor internationale studenten.

Studenten gevraagd

Loetje Leiden is overigens nog op zoek naar studenten die bij hen in de bediening willen werken. Dus als je nog een bijbaan zoekt… Via onderstaande link vind je alles over de openstaande vacatures.

https://www.vacaturesindehoreca.nl/vacatures?zoekterm=&functiongroup=502&education=&supervisor=&zipcode=&pitch=

 

Deel deze pagina