Nederlands
Taal / Language
Kies een taal / Choose your language
Welkom Over DUWO DUWO Nieuws Het laatste nieuws

Landelijk congres studentenhuisvesting met cabaret, LAS en veel activiteiten

Leestijd: 3 min

In de Nieuwe Kerk in Den Haag is op 8 september het jaarlijkse Landelijk congres studentenhuisvesting, na twee jaar voor het eerst weer in fysieke vorm. Met onder meer een cabaretesk ochtendprogramma, de ondertekening van het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting en interessante workshops.

 

Het congres staat dit keer vooral in het teken van de dringende noodzaak om tot actie over te gaan om de kamernood aan te pakken. Dát er een groot gebrek aan studentenwoningen is, is geen nieuws, maar de prognoses zijn dramatisch: een tekort van 26.500 studentenwoningen dat oploopt naar 60.000 studentenwoningen in 2028 als er de komende jaren niets gebeurt. Daarom is ook gekozen voor het thema ‘Ook studenten kunnen niet in gelul wonen’. Er moeten immers ondertussen echt daden aan te pas komen.

Bouwagenda

Een goede start moet er komen met de ondertekening van een nieuw Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting (LAS), met plannen tot 2030. In het plan staan afspraken die de kamernood moeten beteugelen, gebaseerd op onder meer de bouwagenda van minister De Jonge van volkshuisvesting. Het zal worden ondertekend door de ministeries van BZK en OCW, gemeentebesturen van studentensteden, onderwijsinstellingen, studentenhuisvesters en studentenorganisaties.

Programma

Het ochtendprogramma staat onder leiding van cabaretier Soundos El Ahmadi. Daarin filosofeert een andere cabaretier, Kai Bodewitz, winnaar van het Amsterdams Studenten Cabaret Festival, over studentenwelzijn, wordt het LAS ondertekend en is er een panelgesprek over de highlights van het plan.

‘s Middags is er van alles te doen. Deelnemers kunnen onder meer op pad naar The Green Village, het openluchtlaboratorium van de TU Delft waar nieuwe duurzame ideeën en technieken voor de gebouwde omgeving worden onderzocht en ontwikkeld. (DUWO beheert hier ook enkele duurzame studentenwoningen.) Of mee met een tour langs de campus van Haagse Hogeschool (waar DUWO 2.000 studentenwoningen heeft). En er zijn veel workshops. Zoals Hospi Housing, een sociale startup die alle mogelijke manieren van woningdelen promoot en bemiddelt of Symbiotic Urban Movement, een groep van young professionals en studenten van de TU Delft, die vertelt hoe renovatie en verdichting voor duurzaam wonen in de toekomst kunnen zorgen. Verder zijn er workshops over onder meer studentenwelzijn, woonwensen van MBO-studenten en ‘groen snauwen of groen bouwen’.

Cijfers Monitor

Behalve voor bovenstaande greep uit het programma ook nog even aandacht voor de nieuwe cijfers van de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting: de resultaten van dit onderzoek naar studentenhuisvesting worden jaarlijks bij het congres bekend gemaakt. Dit keer komen ze ter sprake in een speciale workshop met ABF-onderzoeker Lies Hooft.

Het Landelijk congres studentenhuisvesting wordt georganiseerd door Kences, brancheorganisatie voor studentenhuisvesting.

Plaats: Nieuwe Kerk, Spui 175, 2511 BM Den Haag

Tijd: 9.00 – 17.00 uur.

Bedoeld voor: bewindslieden, landelijke en gemeentelijke politici en ambtenaren, woningcorporaties, studentenorganisaties, huurdersvertegenwoordigers, media, beleggers en bouwbedrijven.

Toegang: gratis.

Voor aanmelden en het complete programma: https://www.kences.nl/lcs/.

 

Nieuwsoverzicht