Laatste maand Student Energy Race: hoge besparing bij koplopers

11-02-2020

De laatste maand van de achtste Student Energy Race is ingegaan. Studentenhuis Noorderstraat uit Utrecht gaat bij de meeste recente meting aan kop met een besparing van ruim 76 procent.

 

Vijftien studentenhuizen uit Amsterdam, Delft, Leiden, Nijmegen en Utrecht doen dit keer mee. In totaal zetten  188 studenten zich tijdens deze wedstrijd in om zoveel mogelijk energie te besparen. Sneeuw, ijs en temperaturen ruim onder het vriespunt zijn deze winter tot op heden uitgebleven, maar dat neemt niet weg dat de dikke truien en warme sokken in de deelnemende studentenhuizen toch uit de kast moesten komen om flink te besparen.

 

Tussenstand

Er zijn in de race momenteel twee koplopers met zeer forse besparingen, allebei uit Utrecht. Behalve Noorderstraat met ruim 76 procent is dat studentenhuis Parkstraat, waar de besparingen opliepen tot ruim 62 procent. Een goede derde is Multatulistraat in Nijmegen, waar 45,5 procent minder energie werd gespendeerd. Ook de andere deelnemende huizen deden flink hun best, zodat het gemiddelde van alle deelnemers tezamen bij de laatste meting uitkwam op een mooi percentage besparing van ruim 29 procent.
De winnaar van de Student Energy Race is het studentenhuis dat aan het eind van de rit de meeste energie heeft bespaard. Deze eindwinnaar krijgt de hoofdprijs. Daarnaast strijden de huizen ook om de prijs voor de kleinste primaire ‘ecologische voetafdruk’ en om maandprijzen.

 

Blijvend lager energieverbruik

De Student Energy Race werd ooit opgezet om studenten bewust met energie om te laten gaan en zich energiebesparende gewoonten eigen te laten maken. En hoewel het energiebewustzijn van studenten en andere jongeren de laatste jaren toeneemt, gaat er in studentenhuizen toch nog veel energie verloren, bijvoorbeeld door langdurig douchen, de verwarming aan laten staan bij afwezigheid, apparaten permanent in stopcontacten enz.

Het belang van de wedstrijd is inmiddels bewezen. In alle edities werden grote besparingen gerealiseerd, door alle huizen, maar uiteraard het meest door de winnaars. De besparingscijfers van de winnaars van de laatste zes wedstrijden waren: 66% (2019), 60% (2018), 57% (2017), 40% (2016), 57% (2015) en 40% (2014). In navolgende jaren bleek dat huizen die hadden deelgenomen aan de Student Energy Race nog steeds een aanmerkelijk lager energieverbruik hadden dan voor hun deelname. Daarmee was een belangrijk doel van de wedstrijd bereikt: een energiebewuste leefstijl bij de bewoners (en hun opvolgers) van de studentenhuizen. Voor de studenten is er een bijkomend voordeel van een flinke financiële bezuiniging op de energiekosten.

 

Studentenhuisvesters

Aan de Student Energy Race doen huizen van de studentenhuisvesters DUWO, SSH, De Key en SSH& mee. Ook netwerkorganisatie Studenten voor Morgen werkt mee aan de race. De wedstrijd begon op 1 november 2019 loopt nog tot maart 2020.
De race en de deelnemers zijn te volgen via Facebook en Instagram.

 

Deel deze pagina