Welkom Over DUWO DUWO Nieuws Het laatste nieuws

Kenniskwartier Amsterdam krijgt 119 nieuwe studentenwoningen

Leestijd: 2 min

Het Kenniskwartier in Zuidas krijgt er over een paar jaar 119 studentenwoningen bij. Studentenhuisvester DUWO en de gemeente Amsterdam tekenden daarvoor op 9 november 2023 een overeenkomst. Er wordt nu hard gewerkt aan de uitwerking van het ontwerp.

Op donderdag 9 november 2023 tekenden DUWO en de gemeente Amsterdam een overeenkomst voor de ontwikkeling van studentenwoningen op kavel 2B in het Kenniskwartier. De studentenwoningen vormen een mooie aanvulling op de middeldure vrije sectorwoningen van het naastgelegen complex The Pulse of Amsterdam en de 216 starterswoningen in woongebouw Stepstone even verderop. Ook is de ligging op loopafstand van zowel station Amsterdam Zuid als de Vrije Universiteit ideaal voor studerende jongeren.

Ontwerp

Volgens de huidige plannen komen in het maximaal dertig meter hoge gebouw 119 studentenwoningen van tussen de 18 en 25 vierkante meter grondoppervlak, waaronder een groot aantal groepswoningen met gemeenschappelijke woonkeukens. Het schetsontwerp van Mei Architects laat veel groen en het gebruik van rijke materialen zoals keramiek en bamboe zien. Daarnaast krijgt het gebouw een gemeenschappelijke ontmoetings- en studieruimte, een wasserette en een fietsenstalling. Een commerciële ruimte van circa 150 vierkante meter in de plint gaat zorgen voor extra levendigheid in de toekomstige Hildegard von Bingenstraat.

Planning

Op dit moment wordt hard gewerkt aan een uitwerking van het voorlopig ontwerp. Eind 2024 moet op basis van het definitief ontwerp en de tegen die tijd ondertekende erfpachtovereenkomst de eerste paal worden geslagen. Omdat de studentenwoningen tegen The Pulse of Amsterdam worden aangebouwd, hangt de planning van de bouw voor een deel af van dit omvangrijke project. De bouw daarvan verloopt gelukkig voorspoedig, waardoor naar verwachting in 2025 met de studentenwoningen kan worden begonnen. Die kunnen dan in 2026 gereed zijn.

Kenniskwartier

In het Kenniskwartier worden de komende jaren circa 2.700 nieuwe woningen gerealiseerd. Naast woningen voor onder andere studenten en starters realiseert de gemeente er in samenwerking met de VU en het Amsterdam UMC gebouwen voor zorg, onderwijs, onderzoek en innovatie. Daarmee wordt het Kenniskwartier een plek waar kennisinstellingen, bedrijfsleven en gemeente samenwerken aan innovaties voor de toekomst. 

Nieuwsoverzicht