Welkom Over DUWO DUWO Nieuws Het laatste nieuws

Internationals Delft blij met welkom DUWO

Leestijd: 4 min

Internationale studenten van de meest recente instroom in Delft waren zeer te spreken over de ontvangst door DUWO. Dat blijkt uit een achteraf gehouden enquête.

In Delft is de ontvangst een nieuw initiatief van DUWO. Voorheen gebeurde dat vanuit de TU, maar die had daarvoor geen gelegenheid meer. DUWO kreeg voor de ontvangst hulp van de zes verenigingen voor internationale studenten in Delft. Zij stonden met vrijwilligers op Schiphol en Station Delft om de nieuwkomers wegwijs te maken. DUWO zorgde voor shuttle  bussen vanaf Station Delft. Ook was er een ontvangst in de feestelijk versierde Common Room van het International Student House (ISH) op de TU-Noordcampus.  

Stroopwaffle

Die ontvangst in het ISH werd zeer gewaardeerd, zo blijkt uit de enquêteresultaten. De studenten gaven daarvoor gemiddeld een cijfer 8,3. (Waarbij zeker ook de snacks en drankjes in goede aarde vielen: ‘One more stroopwaffle!’ verzocht een respondant.) De ontvangst door de DUWO-medewerkers zelf aldaar werd gewaardeerd met een 8,6. Een deel van de studenten kwam overigens eerder of later en werd dan ontvangen op het DUWO-kantoor. Dat werd blijkbaar als minder gezellig ervaren, want daarvoor werd gemiddeld een 7,2 gegeven.

Iedereen met de bus mee 

Ook de welkomstservice van de internationale studentenverenigingen en de shuttle bus gooiden hoge ogen. Zo werd de ontvangst door de vrijwilligers op Schiphol – zo er gebruik van werd gemaakt – gewaardeerd met een 8,9. De internationals kregen daar bijvoorbeeld uitgelegd hoe ze aan een treinkaartje konden komen. Niet alle studenten komen echter via Schiphol aan en van degenen die dat wel doen, lopen sommigen de de vrijwilligers mis. Daarom waren zeook aanwezig op station Delft voor studenten die daar met de trein arriveerden. Zo vingen ze het overgrote deel van de treinreizigers – bijna 81% - op. Ook hier een hoog gemiddeld waarderingscijfer: een 8,6.
De shuttle bus bleek – niet onverwacht – een doorslaand succes, al vonden sommige studenten dat die wel wat vaker mocht rijden. Alle studenten gingen met de bus mee. Als cijfer gaven ze de bus gemiddeld een 9,1.  Overigens werd de shuttle bus door de helft van de studenten ook nog gebruikt om ermee naar hun wooncomplex te gaan (voor de rest was dat niet nodig). De bus naar de complexen kreeg gemiddeld een 8,2 als waardering. 

Veel was duidelijk

Behalve over de ontvangst zelf en de shuttle bus werd de internationals ook gevraagd naar hun oordeel over administratieve zaken rond hun aankomst. Duidelijkheid omtrent bijvoorbeeld het downloaden van documenten, betaling en de ondertekening van het huurcontract bleek voor 85 tot 94 procent (afhankelijk van de soort handeling) van de ondervraagden prima in orde. Voor het online proces in het algemeen gaven ze gemiddeld een 7,4. De online procedure loopt kennelijk zo goed dat bijna driekwart van de recente instroom geen contact met het KCC hoefde te hebben. Ook de sleuteluitgifte (waar en wanneer ophalen) was duidelijk, en wel voor 93,9 %. 

Tip: spullenmarkt

De studenten konden voorts suggesties voor verbetering geven. Daar werd ruim gebruik van gemaakt. Zo waren er veel suggesties voor verbetering van de informatie vooraf. Vooral veel meer gespecificeerde beschrijvende informatie over (keuken)inventaris en andere faciliteiten (bijvoorbeeld bedlinnen) in kamer en complex, zodat je thuis makkelijker kunt bepalen wat je wel en niet mee moet nemen. En veel vragen om duidelijker informatie over praktische zaken als was, vuilafvoer, Wifiverbinding (of niet), fietsenstalling, in het algemeen over hoe alles  werkt. Verder waren er de nodige vragen voor verbetering van de website, door meer informatie en meer foto’s. Een ander veelvuldig verzoek betreft verruiming van de openingsuren als het gaat om het ophalen van de sleutels. De huidige openingstijden krijgen gemiddeld een 6,1. Veel studenten zouden zien dat het DUWO-kantoor ook ’s avonds en in het weekend open is. En er was de tip om vertrekkende studenten de mogelijkheid te geven hun achter te laten spullen te verzamelen voor een spullenmarkt op de dag dat nieuwkomers hun sleutel komen ophalen. “Want,” zo zegt deze student, “alle studenten kopen permanent dezelfde dingen bij IKEA, wat een hoop verspilling oplevert.” 

‘A lovely woman from DUWO’ 

Natuurlijk was er individueel ook kritiek, niet zozeer op de ontvangst, maar op de woning zelf. Bijvoorbeeld op het feit dat kamers niet schoon waren, of de common room niet, dat vuilnisbakken vol waren bij aankomst, op gebrek aan recyclingmogelijkheden, op een vieze keuken, op vieze gordijnen. Zoals aangegeven, gaat het hier om individuele kritiek. En daar valt veel van te leren. Wat de ontvangst betreft zijn de mensen van DUWO-Delft vooral heel blij met de uitkomst van de enquête. En met bijvoorbeeld een opmerking als deze: “A lovely woman did come from DUWO with the bus and she was very friendly end helpful! She perked everyone’s spirits up after our long travels.”

Nieuwsoverzicht