Geen objecten gevonden

In 2029 behoefte van 50.000 eenheden in werkgebied DUWO

14-12-2021

DUWO verwacht in het eigen werkgebied in 2029 een behoefte van 50.000 studentenwoningen te hebben. Het cijfer is afgeleid uit de gegevens in de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2021 die al eerder verscheen. Dit jaarlijkse onderzoek geeft alle mogelijke cijfers over vraag en aanbod van studentenhuisvesting en de woonwensen van studenten in Nederland. DUWO gebruikt het onderzoek om de behoefte in haar eigen vestigingsplaatsen te bepalen.

De gegevens voor het werkgebied van DUWO zijn grotendeels een afspiegeling van de landelijke situatie: de grote stijgingen van de studentenaantallen nu en in de toekomst, de hoeveelheden (straks) uitwonende studenten en de groeiende vraag voor de bijbehorende woonruimte doen zich allemaal voor in de meeste van de steden waar DUWO woningen aanbiedt. Door haar belangrijke aanwezigheid in de Randstad zitten de cijfers voor DUWO soms zelfs boven landelijke gemiddelden. Zo steeg bijvoorbeeld het aantal studenten in het DUWO-werkgebied het afgelopen studiejaar met 7%, terwijl het landelijk met 6% toenam. De grootste groei was daarbij te vinden in Amsterdam met 9%. Het aantal uitwonende studenten in werkgebied van DUWO groeide vorig jaar met 3% tot ca. 116.600.

Uitwonende studenten

Maar het meest van belang voor DUWO is de prognose met de groei van dat aantal uitwonende studenten in komende jaren. Die laat samen met het huidig tekort aan studentenwoningen en het aantal woningen dat uit exploitatie gaat, de potentiƫle uitbreidingsbehoefte voor komende jaren zien. De prognoses voorzien tot en met 2029 een stijging van het aantal uitwonenden studenten in het DUWO-werkgebied van 27%, waarmee dat aantal uitkomt op 148.000. Met die groei, het huidige tekort van ca. 12.000 in het werkgebied en de uit exploitatie te nemen woningen verwacht DUWO voor 2029 een behoefte van ca. 50.000 studenteneenheden in haar werkgebied. Het is overigens niet de bedoeling dat DUWO die allemaal bouwt. In haar werkgebied zijn immers ook andere partijen actief die daarbij kunnen helpen.
Ook is goed mogelijk dat het nu ingeschatte cijfer met de uitbreidingsbehoefte later nog wordt aangepast, omdat de verwachting is dat er maatregelen vanuit de onderwijsinstellingen en/of via landelijke regelgeving zullen komen om de enorme groei van het aantal studenten in te dammen.. Onderwijsinstellingen kunnen de aantallen studenten immers niet goed meer aan, zo blijkt ook regelmatig uit het nieuws in de media.
Maar of het gaat vriezen of dooien, het is wel duidelijk dat er voor DUWO als studentenhuisvester komende jaren genoeg te doen blijft.

DUWO presenteert de rapporten met lokale cijfers in de diverse gemeentelijke taskforces in haar werkgebied.

Deel deze pagina