Welkom Over DUWO DUWO Nieuws Het laatste nieuws

Huurtoeslag kwijtgeraakt? Check of je weer recht hebt

Leestijd: 3 min

Is in het verleden je recht op huurtoeslag vervallen omdat je inkomen net even een paar euro boven de inkomensgrens uitkwam? Lees dit dan even. De regels zijn afgelopen jaar veranderd en misschien kun je toch nog met terugwerkende kracht huurtoeslag over 2020 aanvragen.

Tot en met 2019 kon het recht op huurtoeslag in één keer vervallen als de huurder een paar euro extra verdiende. Zat je net boven de inkomensgrens, dan had je pech. In 2020 zijn die harde inkomensgrenzen echter afgeschaft. Daardoor komen veel huurders die hun recht op huurtoeslag kwijt waren in aanmerking om dat over 2020 met terugwerkende kracht alsnog te ontvangen. Veel huurders weten dat niet. En, zoals gebruikelijk bij huurtoeslag,  je moet wel zelf actie ondernemen. Al wil de dienst Toeslagen van de Belastingdienst proberen om tot september huurders die er mogelijk voor in aanmerking komen te bereiken. Verstandiger is om daar niet op te wachten en alvast te kijken of dat voor jou geldt. En te zorgen dat je vóór 1 september 2021 een aanvraag indient. Hieronder staat hoe je dat kunt doen.

Ook: huurtoeslag zakt als inkomen stijgt

Bij de aanpassing in 2020 zijn de harde inkomensgrenzen afgeschaft. Een andere aanpassing is dat je nu wel  minder huurtoeslag krijgt naarmate je inkomen verder stijgt. Maar je raakt die dus niet meer plotseling kwijt als je een paar euro meer gaat verdienen, zoals in het verleden het geval was.

Hoe doe je het?

Je kunt een proefberekening doen op toeslagen.nl/huurtoeslag en checken of je dankzij de verruiming weer recht hebt op huurtoeslag. Heb je recht op huurtoeslag over 2020? Vraag de huurtoeslag dan vóór 1 september 2021 aan via Mijn toeslagen op toeslagen.nl.

Drie tips voor maken van proefberekening en aanvragen huurtoeslag

  1. Verzamel de juiste gegevens om de belangrijkste voorwaarden te checken
    Voor het maken van de proefberekening heb je een aantal gegevens nodig. Zoals de huur- en servicekosten van je woning in 2020. Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag over 2020, mochten die vorig jaar niet hoger zijn dan € 737,14 per maand. Waren alle huisgenoten jonger dan 23? Dan mochten de huur- en servicekosten maandelijks maximaal € 432,51 zijn. Verder moet je voor de proefberekening je inkomen van 2020 en je vermogen op 1 januari 2020 weten. Woon je samen met een partner? Houd dan jullie gezamenlijke inkomen en vermogen bij de hand. Als je medebewoners hebt, heb je ook hun inkomen en vermogen nodig.
  2. Vraag de huurtoeslag over vorig jaar vóór 1 september aan

Blijkt uit de proefberekening dat je recht hebt op huurtoeslag over 2020? Vraag deze dan vóór 1 september 2021 aan. Als je er recht op hebt, krijg je waarschijnlijk vóór 31 december 2021 de huurtoeslag 2020 uitbetaald. Soms weet de Belastingdienst je definitieve inkomen 2020 pas later, bijvoorbeeld als je uitstel van aangifte hebt gekregen. Dan krijg je je toeslag over 2020 ook later.

  1. Controleer je gegevens voor 2021

Als je huurtoeslag voor vorig jaar aanvraagt, loopt de toeslag automatisch door in 2021. Controleer daarom ook je gegevens van 2021. Als er iets veranderd is in je persoonlijke situatie, geef de wijziging dan door. En zet zo nodig de huurtoeslag stop per 31 december 2020. Zo voorkom je dat je huurtoeslag over 2021 moet terugbetalen.

Meer weten?

Kijk op toeslagen.nl/huurtoeslag. Of neem contact op met de BelastingTelefoon via 0800-0543 (gratis). Ook kun je kijken op toeslagen.nl/hulp voor een toeslagenservicepunt bij jou in de buurt of andere hulp.

 

Nieuwsoverzicht